Вигдис Йорт е най-популярната норвежка писателка, вдъхновение за много жени по света. Със своите над 30 книги, повечето от които бестселъри, тя се налoжи като автор със силен глас в обществения дебат, преди всичко с острия си поглед върху теми от съвремието и проблемите на жените в кариерата и любовта. Нейният стил би могъл да се нарече „ускорен“, защото темпото е високо във всичките й книги, разказвачите са почти без дъх, бързат, сякаш се борят за живота си.

Вигдис Йорт е родена на 19 юли 1959 г. в Норвегия. Израснала е в Осло. Изучавала е философия, литература и политически науки. В момента живее в Аскер. Има три деца.

Пише екзистенциални книги за човешката участ и житейските избори. Никога не е безразлична в срещите си с любовта, обществото, което описва, и стиловете на живот, в които са поставени героите от нейните книги. Описва автентичността на съвременните жени. Отличителният подпис на автора е тревожен, конфронтационен, смъртоносно сериозен, но също така и весел и остър. Вигдис Йорт казва: „Писането за мен винаги е опит да се създаде повече смисъл“.

С „Говори с мен“, „Норвежка къща“, „Смяна на гуми“, „17:15 до Тьонсберг“ тя се наложи като автор с ясен и безстрашен глас.

В „Говори с мен“ предпазлива жена на средна възраст заминава за Куба и изненадва сама себе си. Любов ли изживява там? Срещата с Куба, страната на контрастите, красотата, бедността и топлотата в отношенията между хората променят нейния светоглед. Когато се връща у дома, тя започва да се бори да доведе кубинския си любим в Норвегия.

„Говори с мен“ е роман за промяната на курса в живота и вземането на смели решения. За връзката на една жена със самата себе си, с миналото ѝ и с властите, към които цял живот е била лоялна. С един любим. И не на последно място – със сина ѝ.

През януари 2019 г.  „Норвежка къща“ е номинирана за Международната Дъблинска литературна награда.

Писателката не рисува красива картина на живота в норвежката къща. Вигдис Йорт пише книга за дилемите, пред които всички стоим, за отношението между своето и чуждото и за норвежкото себеразбиране.

„Интелигентна и навеждаща на размисъл книга, която може да се чете като диагноза на съвремието, като описание на типично норвежкото и като политически роман.”

„Смяна на гуми“ разказва любовната история на Трюлс, автомобилен търговец, и Луисе, професор по литература. Това е един интелигентен и изпълнен с хумор разказ за срещата на двама души, които са не просто различни по характер, но идват от напълно противоположни социални среди.

„За тази книга могат да се кажат само добри неща. Йорт обсъжда класовите различия, любовта, интимността, изкуството и живота с един изчистен, опростен и изключително прецизен изказ. Наслада да се чете.“

„Писателят позволява на изкусния си изказ да заблести в този практичен и страстен роман за интелектуалните класови различия. Романът се развива изискано и оптимистично, остроумен е, а на места и доста смешен.“

Главната героиня в романа „17:15 до Тьонсберг“ е преживяла загуба и е изпаднала в тежка криза. Сезонът е свършил, но тя заминава за лятната къща край Тьонсберг с надеждата, че раната ще зарасне по-бързо. Случайността я среща с хора, в които се вкопчва. Двойка с различна сексуална ориентация, която осиновява героинята без много шум, когато тя има нужда от семейство; едно момиче, болно от анорексия; шофьор на автобус, който умира по мистериозен начин – всички те показват по свой собствен начин, че си струва да се живее въпреки всичко. „17:15“ е вълнуващ роман за силата да оживяваш, когато вярваш, че никога отново няма да бъдеш щастлив. Тази книга припомня, че ежедневието може да бъде красиво и че можем да намерим радост и в неща като това, да се усмихнем на шофьора на автобуса.

През 2006 г. читателите на сп. „Дагблае“ избират „Ако само“ (18 +) за един от най-важните романи за последните 25 години.

В „Ако само” младата майка и драматург Ида Хайер среща любовта на живота си. Отдавна предчувства, че нещо ще се случи. Според нея, хората усещат любовта преди обектът й да се е появил. Сега причина за любовните й страдания става Арнолд Буск, женен, с дете, по-възрастен от Ида с десетилетие. Ида преживява няколко нещастни години, белязани от копнежа по него, докато накрая той не решава да остави досегашния си живот зад гърба си в името на новата любов. Така започва крайно турбулентната им любовна връзка, за която няма граници – не история, а чиста лудост.

„С романа „Ако само” Вигдис Йорт направи стъпка, с която изкачи ново стъпало. Написан е с кръв от сърцето й и може би е най-добрият й роман досега.“

„Винаги с много хумор и често изхождайки от собствения си житейски опит, Вигдис Йорт разглежда екзистенциалните въпроси: нашето отношение към другия, класовите различия, предразсъдъците, индивидуалната свобода, ограниченията на свободата…“

„Зад свободния стил, лекия език и свежия хумор се крие писател с голяма тежест и значим литературен проект.“

През 2011 г. Вигдис Йорт е отличена с наградата „Гюлдендал” за цялостно творчество, а през 2012 г. с наградата на норвежките критици за „Да живее пощенският рог!“. Романът също така е превърнат в пиеса, която жъне успех в Държавния театър.

През 2014 г. тя печели наградите „Амалие Скрам” и „Браги”. Романът „Норвежка къща” излиза през есента на 2014 г. и получава блестящи критически отзиви. През 2015 г. получава наградата за заслуги на Организацията на норвежките критици, която се дава от издателство „Aschehoug“.

През 2016 г. получава наградата на Асоциацията на норвежките книжарници. През същата година бестселърът „Земя и завет“ печели наградите на критиците и на книжарите в Норвегия и е номиниран за литературната награда на Северния съвет. През 2018 г. Вигдис Йорт получава наградата „Dobloug“ на Шведската академия.

Романът „Земя и завет“ е публикуван в 20 страни.

Бергльот, най-голямата сестра в семейството, се впуска в разгорещена дискусия за наследството със сестрите си. В основата на спора са две вили, които се намират една до друга във Валер, Йостфол – място от детството, с което всички са свързани.

Две от дъщерите са полагали грижи за имота и родителите си в продължение на много години и те ще наследят вилите. Но в семейството има още две деца, които отчасти са прекъснали контакт с близките си. Защо точно сега се включват в спора за наследството?

В контекста на този спор се развива и друг разказ, който пробужда спомени за насилие. Бергльот осъзнава, че се изисква смелост, за да разкаже своята версия за семейната история. Но само като погледне сериозно на преживяното от нея и се опита да го изрази с думи ще може да продължи напред.

„Текстът е емоционално напрегнат и яростен, породен от най-съкровените чувства и енергия. Романът е временна кулминация в едно творчество, което става все по-актуално.”

„Йорт дозира тайните с прецизност, присъща на Ибсен, така че напрежението се запазва до последната страница.”

Книгите на Вигдис Йорт могат да бъдат закупени от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара