Проф. Ирена Костадинова, началник Клиника по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център и доц. д-р Калоян Давидов, Ръководител на Отделение по Урология и медицински директор на Болница Токуда споделят как новите методи за диагностика водят до по-ранно откриване на болестта и повече излекувани пациенти.

Наблюдава ли се повишаване на заболелите от рак на простатата пациенти през последните години?

Доц. Давидов: По-скоро бих го нарекъл увеличаване на броя на новооткрития рак на простата, което колкото и странно да звучи е добра новина. Това означава, че се увеличава броят на хората, при които успяваме да диагностицираме рак на простата навреме, което от своя страна води и до по-голям брой излекувани пациенти. Статистиките сочат, че ракът на простата формира 24% от новооткритите онкологични заболявания в страната, но смъртните случаи в следствие на заболяването са едва 9%, което потвърждава и добрата новина за повече излекувани пациенти. Именно затова нашата мисия като лекари е и да информираме пациентите за заболяването, защото информираните хора търсят по-често медицинска помощ и консултация със специалист.

Има ли ранна симптоматика при рака на простата?

Доц. Давидов: За съжаление не, но има възможности за ранна диагностика. Иначе казано, ракът на простата не боли. Проблемите с уринирането, накъсаната струя, честите позиви за уриниране са по-скоро признаци на доброкачествено увеличената простата. Ракът на простата няма симптоматика, но за сметка на това можем да го открием навреме като изследваме стойностите на туморния маркер.

Какви са съвременните методи за диагностика на рак на простата?

Доц. Давидов: За щастие, съвременните методи стават все повече и повече. Ракът на простата е социално значимо заболяване, то влияе върху работоспособността на хората, в резултат на което държавите с добро здравеопазване инвестират много в диагностиката му. Именно затова се появяват и нови методи за диагностика.

Радвам се да споделя, че през месец май, в едно от лечебните заведения от нашата здравна група, се извърши и първият по рода си ПЕТ – КТ с галий за диагностика и стадиране за рак на простата. Новото изследване е полезно за нас уролозите, защото отговаря на няколко важни въпроса едновременно. То дава отговор дали има съмнителна зона в простата и къде е тя, както и дали и от къде да бъде взета биопсия от простата и последно, но не по важност, ни информира за стадия на заболяването, ако има наличие на такова.

С какво е по-различно новото изследване на простатен карцином, което се извършва единствено Клиниката по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център?

Проф. Костадинова: Благодарение на комбинираното образно изследване – ПЕТ-КТ с новия радиофармацевтик 68Ga – PSMA при пациенти, преминали първоначално радикално лечение, е възможно много рано да онагледим рецидивите на простатния карцином (отново появили се туморни тъкани), дори при ниски стойности на туморния маркер. Нещо, което до сега беше недостижимо за образните методи. Ранното онагледяване на тези рецидиви позволява едно навременно и персонално лечение на болния и очаквани много добри терапевтични резултати. Освен за онагледяване на рецидивите, това хибридно образно изследване, може да се приложи и при новооткрити болни, за които има съмнение, че заболяването вече е разпространено.

Кои са основните ползи от новото изследване за пациентите?

Проф. Костадинова: По-ранното и навременно диагностициране на болестта ще им позволи да бъдат лекувани с най-подходящия за тях метод, което ще доведе до повишаване на качеството им на живот, както и до спасяване на човешки живот. При някои пациенти до сега многократно бяха извършвани биопсии и други скъпоструващи изследвания с цел достигане до правилната диагноза. С възможностите на новото изследване няма да е необходимо болните да се подлагат на редица допълнителни обременяващи изследвания. Обобщено казано това е един високочувствителен метод, с който ще помогнем на нашите пациенти навременно да бъдат диагностицирани и навременно да им бъде прилагана най-подходящата терапия.

На каква възраст трябва мъжете да започнат профилактични прегледи?

Доц. Давидов: В основната популация в България, т. нар. кавказка популация, началната възраст за започване на профилактични прегледни трябва е 45 години. Преди това няма съществен повод за преждевременно притеснение.

Кои специалисти могат да насочват пациентите си за новото изследване?

Проф. Костадинова: Специалистите, които най-мотивирано биха насочили към нас пациентите са уролозите, медицински онколози, лъчетерапевтите и даже самите пациенти могат да се консултират с нас и ще преценим дали въобще са подходящи за това изследване и дали можем да помогнем с тяхната терапия.

Къде може да бъде извършено това изследване в България?

Проф. Костадинова: За сега новото изследване може да се извърши само в Клиника по Нуклеарна медицина в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Вече имаме над 2 месеца натрупан опит и ще бъдем максимално полезни в диагностиката и решаване на персоналната терапия на всеки пациент.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара