Красивият тен е един от най-приятните подаръци на лятото, но не забравяйте, че кожата задължително трябва да бъде подготвена за излагането на слънце. Равномерният, златисто-бронзов загар прави очите по-изразителни, подчертава достойнствата на фигурата и скрива недостатъците и не е странно, че сме готови да злоупотребяваме с плажа. Но кожата трябва да е готова за това изпитание, защото само с подходяща грижа тя ще запази своето здраве и ще придобие възхитителен блясък.

Преди да се изложите на слънце, посъветвайте се с дерматолог и проверете бенките си!

Преди да се изтегнете на шезлонга, е важно да вземете мерки срещу евентуални недоброкачествени кожни образувания. Чували сте за  това, но не всички спазват указанието, че ако имат повече от 20 бенки, не бива да се пекат повече от 15 минути на ден!

При всеки случай трябва да се използва слънцезащитен продукт с висок фактор, а най-добре е да посетите специалист, който да прецени безопасността на бенките и да даде насоки за плажа.

Подгответе кожата за идеалния тен

По-тъмният оттенък се дължи на меланина – пигмент, който организмът изработва, за да предпази ДНК клетките от увредата на ултравиолетовите лъчи. Казано по-просто, загарът се явява защитна реакция, което не го прави по-малко красив.

Овлажнявайте

Слънчевите лъчи причиняват сухота на кожата, провокират появата на бръчки и предизвикват изгаряния. За да се предпазите от тези неприятности, е необходимо правилно овлажняване. В домашни условия едва ли ще се справите с предизвикателството. Никой крем или маска не може да се сравни с професионалните, козметологични процедури.

Правило на добрия тен: подлагайте се на процедури за хидратиране и подхранване на кожата поне два пъти в годината. Стойността им не е висока, а ефектът за удължаване на младостта на лицето и другите части на тялото – голям.

Обикновено овлажняването се провежда на два етапа.

Първият е насочен към възстановяване на клетъчните структури и нормалния воден баланс, тъй като само при здравата кожа слънцето предизвиква здравословна реакция. Да я направите такава ще ви помогне курс с биоревитализация, при който се използва препарат на основата на хиалуронова киселина. За 3-4 процедури кожата ще възвърне здравината и еластичността си, терапията ще я хидратира и в същото време ще ви избави от дребните бръчици.

Обърнете внимание на процедурата по биовъзстановяване – съвременна методика за овлажняване на кожата без убождане: разликата е, че се прави без спронцовка с помощта на канюла, което изключва появата на синини и хематоми, а най-важното – не се получават и т.нар.възпаления, заради които пациентът не може да се покаже навън веднага след процедурата.

Сеансите на терапията трябва да се провеждат в интервал от една-две седмици, затова е добре да се направят месец и половина – два преди плажа. След връщане от морето също се препоръчва курс по биоревитализация, като по този начин ще помогнете на кожата да съхрани не само тена, но и тонуса си.

Вторият етап може да направите у дома. За да предпазите кожата от травмиращото въздействие на ултравиолетовите лъчи, поглезете я с овлажняващи маски и обтривания. Но не забравяйте – никакви агресивни процедури по време на почивката! От слънцезащитната козметика, ултравиолетовите лъчи и високата температура кожата е в стрес, пазете я!


Нахранете кожата

Освен хидратация, препоръчвам да осигурите на кожата си  микроелементи и заздравяващи полезни вещества, които балансират лимфния обмен.

Класическа процедура, подхранваща кожата, е мезотерапията. Обикновено обаче тя се прилага само за откритите участъци от тялото – лице, шия, деколте и ръце, а на слънце излагате цялото тяло. За тялото препоръчвам специалните лимфодрениращи обтривания.

Почистване

Разбира се, необходимо е правилно да почистите кожата си, при това не само в участъците, които са открити, но и гърба, краката, корема. Това става лесно, като се обърнете към опитен козметолог. Той ще подбере процедура, която е подходяща за вас – пилинги и други процедури.

Професионалният подход трябва да се справи с два проблема:

Да изравни тена на кожата, особено на лицето, като почисти  неравномерната пигментация.

Да отстрани мъртвите и увредени клетки. С качественото изравяване на тена на кожата могат да се справят само специалисти.

Млечният пилинг, бадемовият пилинг и другите пилинги се подбират индивидуално и се прилагат при различни проблеми за постигане на желания ефект. В домашни условия можете да направите пилинг за отстраняване на горния слой клетки от кожата с помощта на зехтин и морска сол, като с леки движения нанасяте и масажирате 2-3 минути, след което отмивате. Процедурата е противопоказана за чувствителна и тънка кожа. Трябва да помним, че домашните рецепти далеч не са уместни за всеки тип кожа.

Лятната козметика е най-добре да се препоръча от козметолога, който ще оцени типа кожа, а дерматологът ще определи текущите проблеми. Препоръчвам използването на професионална козметика за добри резултати.

Храната също е от основно значение за придобиване на равномерен загар. За сияен, бронзов тен ще спомогнат елементите, които играят важна роля в синтеза на меланин: тирозин и бетакаротин. На първия са богати рибата, фасулът, бадемите и авокадото. Вторите се съдържат във всички оранжеви и червени плодове и зеленчуци, особено в морковите, кайсиите и прасковите, тиквата и пъпеша. Освен бета-каротин и тирозин, полезни са и витамин С и Е. Те защитават кожата и й помагат да се възстанови след въздействието на слънчевите лъчи, а също така забавят процеса на стареене. Затова в един глас диетолозите препоръчват да се приемат повече свежи плодове и зеленчуци или поне да се подбере качествен комплекс витамини.

Правило за безопасно излагане на слънце е умереността.

Старайте се да избягвате продължителното излагане под слънчевите лъчи. Помнете, че това е опасно. Освен това меланинът,  дори в подготвената кожа, се изработва в продължение на 50 минути, затова е просто безполезно да прекарвате на плажа цял ден. Най-доброто време за плаж е до 10 часа сутрин и след 16.00 часа следобяд, когато слънчевото излъчване е по-меко и изгарянето по-слабо. Кожата интензивно изработва меланин само ако слънцето прониква в дълбоките й слоеве и това колкото и да е невероятно – не става по пладне.

Слънцезащитата с висок фактор е задължителна, чадърът – също.

Persona.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара