Всеки приготвя чай по сеой начин. Някъде ти поднасят чай – да се ненапиеш, а другаде и една чаша ти е трудно да преглътнеш.

Чаят трябва да се съхранява в плътно затворен съд, далеч от хранителни продукти с остра миризма (дафинов лист, черен пипер, канела, чесън, солена риба), защото лесно поглъща миризмите.

Най-ароматичен става чаят, когато се запари в порцеланов чайник.

С гореща вода изплакваме чайника, а след това слагаме сух чай и го заливаме с вода, които е пред завиране. Похлупваме плътно, загръщаме чайника с „кожух“ или с кърпа на няколко ката и оставяме около три-четири минути. Когото чаените листа паднат на дъното, можем да налеем чая в чашите.

Останалият чай не бива да се претопля отново – когато престои, той губи не само вкусовите, на и хранителните си качества. Когато се запарва, в чайника се сипна 1/3 от водата. Останалата вода се долива след това. За по-силна запарка се слага по желание повече чай.

Има много видове чай, всеки със свой вкус, аромат и цвят.

Освен витамин С в чая има и тонизиращи вещества (от 2-4 процента кофеин), който премахва сънливостта и умората. Той съдържа още етерични масла, които му придават своеобрсония вкус; дъбилни вещества (12-14 процента), които укрепват стените на кръвоносните съдове.

С чан могат да се поднасят парченце лимон, захар на бучки, мляко или сметана. Ето и няколко по-малко известни у нас начина да се приготвя чай:

Чай по киргизки. В запорения чай се добавя малко горещо масло и леко се подсоляяа. Друг начин – силна запарка от чай се смесва с мляко в съотношение 1:1, кипва се наогъня, после в него св слага масло, сол, сметана и още веднъж се възварява.

Чай по узбекски. В сварения и охладен чай (1 л вода, 10 г зелен чай) се слага 20 г натрошен лед. Това е повече лятна напитка, но може да се поднесе и през зимата, вместо плодов сок.

Лимонов чай. Запарваме силен чай, прецеждаме; подслаждаме на вкус със захар и изстудяваме. Добавяме сока на 1 лимон и на 1/2 портокал, а ако има, и цели мандаринови резенки. Поднасяме в големи чаши.

Плодова напитка от чай. Приготвяме чай и когото изстине, в него сипваме плодов сок. На 1 л вода слагам 10 г чай, малко захар, 250 г – сок от малини, ягоди или портокали.

Чай с вино. Той се приготвя по същия начин, само че вместо плодов сок доливаме чая с 150 г десертно вино. Студеният чай можв да се приготви с ром, лимонови резенки, плодове от вишиовка и бутилка газирана вода. Сипва се в закрит съд (най-добре бутилка с тапа) и се оставя да се охлади в хладилника.

С чая може да се поднесат сухи сладки или солени бисквити, сандвичи, тестени сладкиши, торта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара