След първоначалната радост и еуфория от положителния тест за бременност, често следва притеснение за това, което предстои. Как ще промени живота ни, какво трябва да правим, от какво да се ограничим? Дали бебето ще е здраво? С какво трябва да се храним и какво да не ядем? Дали трябва да спрем да спортуваме? Дали ще ни е зле, дали ще ни се гади?

Въпреки че хомеопатията няма отговор на всички въпроси, които задават бъдещите майки, тя може да даде полезна информация и съвети. Контактът с холистичен терапевт по време на бременността, както и след раждането, може да спести много проблеми. Най-вече, ако се прилага комплексно, с нежни и подкрепящи здравето  методи като хранене, използване на суперхрани, шуслерова и бахова терапия.

Има за съжаление някои погрешни схващания, наложили се сред хората по една или друга причина.

Най-често задавания въпрос е дали хомеопатията е разрешена по време на бременност?

Разрешена е и е за предпочитане пред другите методи на терапия, защото е много нежна терапия, щадяща и лесна за използване. Добре е да се прилага от квалифициран специалист, предвид деликатното състояние на бъдещата мама. Като всеки метод – има показания и противопоказания, както и особености при използването на някои лекарства, които са противопоказани по време на бременност.

Специалистът знае как се прилага хомеопатията в тези случаи и може да помогне при различни остри заболявания, настинки, вируси, както и при неразположения като гадене, болки в гърба, главоболие и отоци. Хомеопатът ще даде и насоки кои лекарства могат да са

от помощ по време на самото раждане,

за да се облекчи болката, вредата от упойките, за по-бързото възстановяване на майката и бебето след раждане или секцио.

Прилагането на хомеопатия е особено ценно през бременността и поради възможностите да се използват определен вид противомиазматични и детоксикиращи лекарства, които могат да помогнат на бъдещото дете да расте по-здраво и жизнено. Важно е да уточним, че този вид терапия се прилага само под наблюдението на опитен хомеопат, който има съответната квалификация.

Как да се справим с неразположенията?

Всичко около жената, носеща нов живот трябва да е хармонично, красиво и спокойно. Бременността е физиологично състояние, но има повишени изисквания към организма и са необходими някои промени в начина на живот и навиците за хранене.

Обикновено първите и последните три месеца от бременността са най-трудни. През първите три месеца тялото се опитва да се адаптира към новите условия и възникват неразположения като гадене, липса на апетит или силен глад, лошо храносмилане, проблеми със съня, главоболие.

През последните три месеца бременните трябва да се справят с общото чувство за тежест и изтощение, които могат да бъдат придружени от отоци, топли вълни и също гадене. И в двата случая хомеопатията и балансираният хранителен режим вършат полезна работа. Като холистичен лекар включвам различни лечебни варианти за подпомагане на бременната жена, родилката и младата мама след това. Отчитам индивидуалните нужди и предпочитания на жената.

С какво да се храним?

Често има пристъпи на гадене, съчетано със силен глад и киселини, които могат да се смекчат с прием на чай от пресен джинджифил, маточина, кориандър или лайка. Джинджифилът по принцип се използва при гадене. Обикновено гаденето изчезва след първите три месеца, но въпреки това, през този период е необходимо да се приема качествена храна, защото това е важен момент за оформянето на ембриона. Като казвам качествена, нямам предвид само био и еко-храни, а добре подбрана по състав и съдържание на определени микроелементи, мастни киселини (важни за мозъка на ембриона), витамини и други нутриенти, допълващи вашите повишени индивидуални нужди.  Приемането на хранителни добавки компенсира непълноценното хранене, особено при повишен стрес и изчерпване.

Като цяло храната ви трябва да не е тежка и мазна, защото това ще затрудни храносмилането. Препоръчително е също да консумирате прясно приготвена на момента храна. Избягват се консервирани и замразени продукти. Основната част на храната трябва да е сготвена, задушена, не сурова. Добре е само плодовете и малка част от зеленчуците да са в суров вид. Към групата на желаните храни спадат оризът, просото, житото и царевицата, тъй като те са лесно смилаема храна и подсилват далака и стомаха. Супите и ядките също трябва да са част от хранителния режим, тъй като те подхранват костите и другите тъкани, което ще е от полза за предстоящото раждане. Месото, като телешко и пилешко, трябва да се консумира на супа, бульон, в комбинация със зеленчуци като моркови, пащърнак, корени магданоз, тиква и кестени. Това са храни, даващи добра ин енергия за тялото на майката и на бебето.

Опитайте се да избягвате тестените и пържени храни, защото те са тежка храна, която е калорична, но не носи никакви полезни вещества. Добре е също да ограничите млечните продукти. А от тях се качват и много килограми!

Естествено, няма нужда да се напомня, че алкохолът и цигарите са абсолютно забранени по време на бременността! Химическите препарати, лекарства и съставки към храната също е необходимо да бъдат напълно изключени при възможност!

Ето едни от най-често използваните лекарства при гадене и повръщане :

 • Sepia – на първо място при гадене и повръщане при бременност. Има характерно усещане за празнота в стомаха, желание за кисели храни и непоносимост към цигари. Влошава се от миризма или мисълта за определени храни, които обикновено харесва. Нежелание да се вижда с приятели, любими хора. Усещане за отчуждение и даже отхвърляне на бременността. Най често са жени работили активно до забременяването. Не се прияма през последните месеци.
 • Ipeca – повръщането е многократно, за разлика от Sepia, при която най-често е 1-2 пъти сутрин. Гаденето, което не се облекчава от повръщане, липсва жажда, езикът е необложен. Невъзможност за поемане на храна, повръщане на всяка храна и загуба на течности, които могат да доведат до дехидратация и изтощение.
 • Bryonia – ако повръщането е толкова често и мъчително, както при Ipeca, но освен това е налице сухота на устните и на езика и силна жажда. Повърнатите материи обикновено са горчиви и съдържат жлъчка. Най-малкото движение, дори завъртането в леглото може да доведе до повръщане. Често има мъчително главоболие, и силна раздразнителност, особено ако ги безпокоят, поради това че всяко движение е мъчително.
 • Nux vomica – гадене, но с подобрение от повръщане. Свръхстимулация на нервната система. Непоносимост към стимуланти – алкохол, никотин, кафе и пр., които преди са били предпочитани. Главоболие от миризми.
 • Tabacum – при пребледняване, слабост, ниско кръвно налягане, подобрение от свеж въздух. При Tabacum повръщането е придружено от силно чувство за гадене, прималяване, отделяне на обилно количество слюнка и влошаване от най-малкото движение и световъртеж. Има силно желание за свеж въздух, от който се подобрява. Често по време на гаденето или непосредствено след повръщането има силно сърцебиене. Друг странен симптом е, че ако жената си отвие корема, усещането за прохлада намалява гаденето и повръщането.
 • Ignatia – при тези жени повръщането често е резултат от емоционално напрежение, кавги, семейни неприятности, преживяна скръб, загуба на близък човек или любовно разочарование. Гадене с главоболие, периоди на замъглено зрение, хистерия. Често тези жени се оплакват от усещане за буца в гърлото. Това усещане се облекчава парадоксално от преглъщане на твърда храна и се засилва от преглъщане на течности.
 • Pulsatilla– променливо физическо и емоционално състояние, непоносимост към задушни стаи, подобряване на открито и чист въздух, чувствителност към мазни и тежки храни, цигарен дим, хляб, мляко или плодове. Жената се нуждае от  много нежност и внимание и си го иска.
 • Colchinum – повръщането се засилва от най-малкото движение. Гадене при вида и миризмата на храната. Отделянето на голямо количество слюнка и слуз. Бременната не понася яйца и риба. Влошава се от миризми (храна, тютюн, парфюм, газове).
 • Phosphorus – преувеличени страхове и силно развито въображение с жажда за студени течности, но повръща след като е пил. Стомашна болка след хранене. Търси компания, не иска да остава сама.
 • Natrium mur – негативност, скръб, разочарование. Често има действителна причина за това състояние. Липса на надежда за промяна или подобрение. Желание за солени, горещи, лютиви храни. Херпес.
 • Cocculus – влошаване при возене в кола, кораб, влак и самолет. Влошаване при движение. Чувствителност към миризмата или даже при мисълта за храна. Безсъние и главоболие от грижи.
 • Symphoricarpus – силно отвращение към храната. Засилване на гаденето от миризми и успокояване при спокойно лежане на гръб пациенти в напреднало състояние на много тежко гадене с повръщане, което е толкова силно, че може да предизвика поява на кръв. При всички случаи, които не се поддават на друго лечение.
 • Кокулин – комбиниран хомеопатичен продукт за лечение на гадене и повръщане. Приемат се по 2 таблетки на всеки час до подобрение.

Необходимо е да слушате тялото си, то е най-добрият ни лечител! Тялото винаги знае кое е най добро за нас, но е необходимо да „чуваме” сигналите му. Когато то се нуждае от повече сън и почивка, трябва да му ги осигурите, ако ви се ядат определени неща, яжте, това може да е знак за някои липси в организма. Емоциите не бива да се задържат, а лошите мисли да се пускат бързо и далече!

От Хомеоарт

Facebook Twitter Google+

0 Коментара