Ароматът на липовия цвят! Цъфналите дръвчета ни спират, за да се насладим на златистото им великолепие. Цели липови гори има из нашите планини. Няма селище без липови дръвчета. Те са част от „белите дробове“ на големия град.
У нас се срещат четири вида липа: сребриста, едролистна, дребнолистна и червена. Най- много е разпространена сребристата липа, а най-слабо – червената (с 2-3 отделни находища).

Липовата дървесина се използва в дърводелството и резбарството. Медицинският въглен, получен от нея, се отличава с голяма абсорбционна активност и се използва за

лечение на стомашни разстройства.

Малцина знаят, че въгленът, употребяван в живописта, се получава от тънките клони на липата. Ликото служи за направа на рогозки, кошници и други изделия.

Медът, получен от цъфналите липи, е с отличен вкус и се смята за един от най-доброкачествените.

Най-широко приложение обаче ‘намира липовият цвят. Той е една от най-употребяваните билки. Използва се при простудни заболявания – грип, възпаление на гърлото, хрема, кашлица, бронхиален катар. Отварата действа силно изпотяващо. Препоръчва се при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, при кожни заболявания и ревматизъм.

Успокоява болки в стомаха и червата.

С липов цвят може да се правят бани против неврози. Той има и добро козметично действие. Цветът се използува още като суровина в ликьорената, конячната и пивоварната промишленост.

Липовият чай е напитка с фин аромат, прекрасни вкусови качества и ободряващо действие.

Сухият липов цвят се съхранява в добре затворени книжни пликове, на сухо място и далеч от продукти, които биха му придали миризмата си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара