Хиляди учени и здравни експерти се присъединиха към глобално движение, обявило “сериозните си опасения“ спрямо политиката на локдаун и блокади заради Covid-19, съобщи Би Би Си.

Те твърдят, че досегашният официален подход на СЗО и властите по света има опустошително въздействие върху физическото и психическо здраве на хората и върху обществото като цяло. Те призовават да се защитят уязвимите, докато здравите хора продължават нормално живота си.

Движението, прочуло се като Великата декларация от Барингтън, започна в САЩ, а писмото вече е подписано от близо 6000 учени и медицински експерти от цял свят и от над 50 000 общественици. Сред подписалите са и много британски медици като епидемиолога от Оксфордския университет Сунетра Гупта, експерта по самонараняване от университета в Нотингам проф. Елън Таунсенд, преподавателя от Единбург д-р Пол Маккейгю, телевизионните доктори Фил Хамънд и Розмари Леонард, 66 общопрактикуващи лекари и администратори от висшите етажи на Британската медицинска асоциация. Всички те предупреждават, че в момента не се акцентира достатъчно

върху „вредите отвъд Ковид“

при вземането на решения около пандемията. Според тях запазването на досегашните политики за затваряне на хора и бизнеси, докато ваксината не е налична, би причинило „непоправими вреди” и “непропорционално нараняване“. Вредите за здравето включват по-ниски нива на ваксинация в детска възраст и влошаване на грижите за пациенти със сърдечно-съдови болести и рак. Рискът от коронавирус е 1000 пъти по-голям за много възрастните и немощните, докато децата са далеч по-застрашени от грип, отколкото от Covid-19, напомнят експертите. Тъй като имунитетът се натрупва сред населението, рискът от инфекция за всички – включително уязвимите – пада, казват те. И този подход би бил много “по-състрадателен“.

В декларацията се препоръчват редица мерки за защита на уязвимите, включително

редовно тестване на работещите

в социалните институции и ангажиране на възможно най-много персонал, вече придобил имунитет. Пенсионерите, живеещи вкъщи, да бъдат снабдявани с хранителни продукти и стоки от първа необходимост директно в домовете си и, когато е възможно, да се срещат с членове на семействата си на открито, а не в затворени помещения.

Простичките хигиенни мерки като често миене на ръцете и оставане вкъщи при неразположение или болест, трябва да се практикуват от всички, смятат лекарите. Но младите с нисък риск трябва да имат право да работят нормално, в училищата и университетите обучението да е присъствено, спортните и културни дейности да се възобновят, а

ресторантите и заведенията да са отворени.

Декларацията има и критици, според които т.нар. уязвими идват от всички сфери на живота и заслужават да бъдат „третирани еднакво“. Други пък се съмняват в ефективността на колективния имунитет, но признават, че дори да не е дългосрочен имунитетът на прекаралите Ковид, повторните инфекции с него ще стават все по-леки в бъдеще.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара