Емблематичният за Ню Йорк небостъргач The Empire State Building беше осветен в небесно синьо с въртящ се бял символ на мира. Зрелищното събитие е реализирано в партньорство с John Lennon Estate и Universal Music Group, за да отпразнува забележителния живот и кариера на легендарния музикант Джон Ленън по повод 80-ата годишнина от раждането му.

Синът на Джон Ленън и Йоко Оно – Шон Ленън  беше на мястото на събитието, за да запали светлините в чест на баща си.

Познат като един от най-известните резиденти на Ню Йорк, след раздялата на Бийтълс, Ленън се мести от Великобритания в Манхатън през 1971 и нарича града свой дом до смъртта си през 1980. Като голям фен на Ню Йорк, той печели тежка имиграционна битка, след която му е позволено да остане в САЩ и да живее в любимия си град.

Ленън и Оно  живеят заедно в The Dakota в близост до Central Park, където отглеждат сина си Шон и където все още живее Оно. Ленън създава и записва няколко солови албума в Ню Йорк, сред които Mind Games (1973), Walls and Bridges (1974), Rock ‘n’ Roll (1975) и съвместните му проекти с Ono – Sometime In New York City (1972), последният му студиен албум Double Fantasy (1980) и посмъртно издаденият проект Milk and Honey (1884). Последните щрихи и финални миксове на албума Imagine (1971) са поставени в популярното студио Record Plant в Ню Йорк.

През 1980,

след смъртта на Ленън,

на известния фотограф Bob Gruen е възложена задачата да избере снимка от фотосесиите му с музиканта за бдението в Central Park, пред която феновете да му отдават почит. Той избира кадър, на който Ленън е облечен в бяла тениска без ръкави, а на нея е изобразен Ню Йорк с черен удебелен принт. Емблематичната вече снимка се превръща в синоним на Ленън и в гордост за града. Ягодовите полета в Central Park са почит към световноизвестния певец, автор на музика и мирен активист.

Ленън за Ню Йорк

„Ню Йорк, за повечето хора от Великобритания или Европа, е Америка. Имам предвид отвъд Холивуд, защото това е асоциацията на всеки още от дете, когато чуе Америка.“

„Човече, Америка е там, където е. Трябвало е да се родя в Ню Йорк, аз принадлежа там! Защо не съм се родил там? Париж е имал такова значение през 18ти век, Лондон не мисля, че някога е бил така. Отказвам да не съм американец и да не съм роден в Greenwich Village, това е мястото, където трябва да бъда. Затова съм тук сега, тук съм, за да вдишам. Случи се!“

“Йоко беше човекът, който ме запали по Ню Йорк. Тя беше бедна тук и знаеше всеки инч. Тя ме накара да се разхождам по улиците, парковете и площадите и да изследвам всяко кътче. Всъщност може да се каже, че се влюбих в Ню Йорк на един ъгъл… Днес аз правя същото с новодошли, пускам ги в града и ги изпращам в Central Park, до East River, the Hudson, навсякъде.”

„Срещнах много хора в Ню Йорк, които се оплакват от града, но никой не се мести! Това е най-великото място на Земята и ако това беше Рим, щях да живея в Рим, не в Уелс.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара