Най-старият и прост начин за запазването на плодовете и зеленчуците е сушенето. Самото сушене се състои в това – продуктите да се държат на топъл въздух, докато се изпари водата, която съдържат, защото само така те отстояват срещу бактериите и плесените. Сушенето в домакинствата се извършва на слънце или във фурничката на печката за готвене. Неудобство при сушене на слънце е, че продуктите се замърсяват от насекоми и прах. За да се осигури по-голяма чистота, добре е продуктите да се сушат през тюл, тензух или стъкло.

Някои зеленчуци – зелен фасул, бамя, бакла, преди да се наредят за сушене, трябва да се попарят, след което се потапят веднага в студена вода.

Зеленчуците за подправки на ястие като магданоз, джоджен и копър се сушат на сянка, за да запазят зеления си цвят.

Изсушените плодове и зеленчуци се прибират в кутии или платнени торбички и се държат на сухо и проветриво място.

Няколко рецепти за сушене на плодове и зеленчуци.

  • Зелен фасул

Взема се съвършено млад зелен фасул – рогач, пуща се за 2-3 минути във вряща вода, след което веднага се охлажда със студена вода, нанизва се на дебел конец и се закачва да съхне на проветриво място. Зеленият фасул се суши много добре в поохладена пещ, след като се е опекъл хлябът. Когато фасулът се изсуши, прибира се в торбичка, които се завързват и окачват на сухо, проветриво място.

По съшия начин се суши и млада бамя.

  • Червени домати

Доматите се нарязват на филийки, нареждат се на дъски, посоляват се леко и се слагат на силно слънце. Изсушените домати се прибират в торбички и се държат на тъмно, проветриво и сухо място.

По същия начин се сушат и тиквички.

  • Пиперки

Избират се еднакъв сорт пиперки, нарязват се надлъж приблазително на еднакви парчета, изчистват се от семето, попарват се, охлаждат се със студена вода, нареждат се върху тава или дъска и се сушат на слънце.

  • Цели пиперки за пълнене

Здрави, ненаранени пиперки се нанизват за дръжките на здрав конец и се закачват да съхнат на проветриво място.
Сини патладжани. Избират се млади сини патладжани, нарязват се на колелца, нареждат се едно върху друго, притискат се с тежест и се оставят да престоят една нощ, за да се отдели част от водата им. Нанизват се след това на конец и се сушат на проветриво място.

  • Гъби

Най-подходящи за сушене са маматарките, пачите крака и печурките, защото съдържат по-малко вода. Гъбите се изчистват добре от пръстта, изрязва се долната част на дръжчицата и се нанизват на конец, без да се опират една о друга. Сушат се на слънце или в домаш- на’фурна, след като се опече хлябът. Месестите сортове гъби се нарязват на тънки ивици и тогава се нанизват на конец. Изсушените гъби се прибират в платнени торбички, които се държат окачени на сухо място.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара