Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавирус,  съобщи здравният министър Крил Ананиев. Шефът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов допълни, че става дума за препарата „Ивермектин“, с който са тествани 30 души в болници. България била първата държава в ЕС с подобно клинично изпитване. Опити се провеждали в Бразилия, Испания и други държави. Към края на юли щяло да има повече информация.

Извънредната епидична обстановка се удължава с още две седмици – до края на юли, каза още Ананиев.

Масов контрол при прилагане на мерките; областните щабове при необходимост да въвеждат нови ограничения в рамките на тяхната компенентност, са другите решения, които са взети. „Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия“, посочи министър Ананиев. Според него именно масовите мероприятия водят до разрастване на вируса.

15 души от целия екип на футболен клуб „Черно море“ са заразени, каза още Ананиев. Част от тях са футболисти. И в „Царско село“ има заразени играчи. Министърът предупреди, че ако този процес са задълбочи, може да се мисли за рестрикции при футболните мачове. Ще се изчака още няколко дни.

Здравният министър ще издаде и заповед, с която да се уточнят държавите от ЕС и трети страни, от които гражданите ще могат да влизат в България – кои са с 14-дневна карантина и кои без.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара