Букатините са дебели спагети с улей в центъра, чиято роля е да задържи повече сос, като резултатът е една изключително сочна паста. Мидите придават деликатен морски аромат на пастата, а лимоновата кора и пресния чесън я освежават допълнително. Резултатът е, мислена разходка до морето.

Рецепта от кулинарно училище Amuse Bouche

Продукти

(за 4 човека)

букатини – 400 г
вода – 4 л
морска сол – 40 г
вонголе (или черни миди) – 500 г
вода – 2 л
зехтин – 50 мл
пресен чесън – 1 вр.
пресен лук – 1 вр.
романеско (или броколи или карфиол) – 500 г
лимонова кора, настъргана – 2 ч.л.
сметана – 250 мл
сол – на вкус
пармезан – 50 г

Приготвяне:

1. Сварете мидите: измийте мидите с ледена вода. Кипнете 2 л вода в подходяща тенджера и прибавете мидите. Захлупете тенджерата с капак и оставете мидите за около 2 минути или докато се отворят. Отцедете ги от водата и ги прехвърлете в купа.

2. Напълнете тенджерата с около 4 л вода, прибавете шепа морска сол и я оставете на котлона да кипне. В тази вода ще сварите пастата.

3. Докато водата се загрява подгответе зеленчуците. Нарежете романеското на малки розички. Измийте пресния чесън и лук и нарежете бялата част от тях на ситно. Листата също нарежете на ситно, но запазете за по-късно.

4. Когато кипне водата в тенджерата прибавете пастата и варете според упътването на опаковката.

5. Докато пастата се вари, загрейте малко зехтин в чирок и дълбок тиган. Прибавете нарязаното романеско и гответе 3-4 минути или докато не започне да става златисто на места. След това прибавете бялата част от лука и чесън и гответе 2 минути.

6. Прибавете сварените миди, лимоновата кора и сметаната и разбъркайте. Овкусете със сол и оставете соса да закъкри. Гответе го така около 2 минути.

7. Прибавете зелената част от лука и чесън и разбъркайте. Изключете котлона и дръпнете тигана настрана.

8. Отцедете сварената паста и я поставете в тигана. Рзбъркайте добре.

9. Сервирайте пастата веднага в дълбока чиния с малко настърган пармезан отгоре.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара