Никой не обича сълзите. Те означават скръб и тъга. Единствените, които не са на това мнение, са очите. Когато работят на сухо, те се напрягат допълнително и бързо се изморяват. А постоянната сухота на очната роговица може да доведе и до понижаване на остротата на зрението. Нараства и рискът от възпалителни заболявания.

Топъл дъжд

Сълзите имат много Важна задача – те поддържат постоянната влага в очната ябълка, обезпечават гладкостта и чистотата на нежната роговица, снабдяват я с хранителни вещества, изтласкват попадналите в окото прашинки и чужди тела. А влизащото в състава на слъзната течност вещество лицозим обезврежда болестотворните микроби и вируси. В нормално състояние окото винаги е покрито с т.нар. слъзен филм. Той овлажнява и действа като смазка. Когато се влоши качеството му и намалее количеството, настъпва синдромът на сухото око. Той може да връхлети всеки, който живее в екологично замърсени райони. Димът, прахът и промишлените отпадъци дразнят роговицата и помагат за изсушаване на защитното слъзно покритие.

Причина за сухотата на очите често е и продължи­телното стоене пред компютъра или телевизора, защото постоянното напрягане на очите и електро­магнитните излъчвания нарушават секрецията на слъзните жлези. Безпощадно травмират и изсушават и кондензираният въздух, цигареният дим, битовите аерозоли.

Спасителни акции

Ако искате да спасите очите от синдрома на сухото око, трябва не само да ги щадите, но и редовно да се грижите за тях.

В случай че работите с компютър или в задимено по­мещение, научете се да забелязвате и най-незначител­ния зрителен дискомфорт – усещане за чуждо тяло, тежест, умора, болка и дразнене, усилващи се към края на деня. Тогава задължително е да имате подръка про­дукти от типа “изкуствени сълзи”, с които да “смаз­вате” очите поне два-три пъти, съветват лекарите офталмолози. По състав те се доближават максимал­но до естествения слъзен филм. Можете да ги намери­те в две форми – гел и капки. Телът се задържа по-дъл­го в окото и затова от него може да слагате до 2 пъ­ти дневно. Обикновените капки може да се ползват до 4 пъти на ден.

Не спестявайте и следните спасителни средства.

Всеки ден

Компреси с лайка

Чаена лъжичка сухи цветове от лайка врат 30 минути в 250 мл вода. После се прецежда. Когато настойката изстине, натопете в нея памучни тампончета, леко притворете очи и ги наложете върху клепачите за 10-15 минути.

Къпане с хладка вода

Потопете лицето сутрин в съд с прохладна вода, като няколко пъти отваряте и затваряте очи и ги движите в различни посоки. Тази процедура ще ги навлажни и ще нормализира работата на слъзния апарат.

Веднъж седмично

Водна гимнастика с чай

Прясно запареният чай е много ефективно противовъзпалително средство. Налейте отвара – охладена до стайна температура – в две малки пластмасови ванички, потопете очи в тях и започнете да мигате и да въртите очните ябълки.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара