Вашето малко дете посяга към всичко с лявата, а не с дясната ръка. Няма страшно! Не се тревожете, а се радвайте, че се е родило сега, а не преди половин век. Тогава учителите, особено в първи клас, отчаяно се опитваха да върнат левичарите в правия път и да ги отучат от този „лош навик”. Сега вече не е така.

Детето ви има луд късмeт и, че не се е появило в Средновековието, когато щяха директно да го обвинят, че има връзка с дявола. Преди няколко десетилетия медиците откриха че

един ген определя коя ръка да води

Лекари съветват родителите да не настояват децата им да се променят. Малките трябва да бъдат оставени на мира. Но очаквайте тежки дни, когато дойде време за първи клас. Вашият човек ще се криви наляво, за да види буквите, които пише. А за вас ще е крайно неудобно с дясната ръка да държите неговата лява и да му показвате. Но трябва търпение. От вас и от учителката. Дори детето да е единствено в класа, все пак не е кой знае какво изключение. Всеки десети човек в света е с no-развита лява ръка. Част от тях си служат сносно и с дясната. Криво-ляво се научават да пишат и с нея. Други обаче са заклети леваци и може от невежество останалите да им се смеят. Не позволявайте в никакъв случай да се подиграват на вашето дете. Напротив, радвайте му се, защото ще разберете, че има някои предимства.

Леваците са артистични. Възприемат света по друг начин.

Мислят по-различно, защото тяхната мозъчна дейност се командва от дясното полукълбо. То отговаря за логиката, анализа и абстрактното мислене. Такова дете при всички случаи е по-чувствително – нервничи по-често, но в същото време е с по-образно мислене и с по-голямо въображение. Тъй като постоянно включва лявата си ръка в действие, детето без да иска задейства за по-дълго от другите и центровете на емоциите, разположени в дясната половина на мозъка. То възприема по-пълно цялото богатство от звуци и образи. Затова много художници и писатели са леворъки – твърдят, че дори Леонардо да Винчи е държал четката с лявата ръка. Легендарните музиканти Джими Хендрикс и Пол Макартни са сред най-известните леваци. Прочути личности, които държат химикалката с лявата ръка, са плеяда американски президенти – Барак Обама, Бил Клинтън, Буш-старши. Бенджамин Франклин,  Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън. Дори детето да стане инженер, то ще влага в тази професия повече творчество от колегите си, които работят с дясната ръка.

Силната интуиция също зависи от десния дял на мозъка.

Така че то ще бъде с по-развито шесто чувство – трудно ще се лъже и заблуждава. Няма да се остави да го подценяват, няма да допуска пренебрежение. Такива деца са ревни­ви, често мислят, че любовта ви е насочена другаде. Но вместо затова да му викате сръдла или досадник, по-добре говорете за добрите си чувства към него. Важно е и пред другите да повтаряте високата си оценка за работата му. Един ден неговата по-силна интуиция ще му по­мага да намира много повече ходове и да изли­за навреме от всякакви затруднения в живота. Неговото неформално мислене бързо ще го от­кроява сред другите и навярно по-лесно ще го забелязват хората над него.

Пазете го!

Ще сбъркате, ако настоявате да прек­роите детето поне на полудесняк „за негово добро и да не му се смеят другите“. Наистина, светът е създаден за десняци, но не бива да насаждате на вашия левак мисълта, че е по-некадърен или че това е дефект. Излишно ще го травматизирате. Да речем, бащата се вбеся­ва, че наследникът не е сръчен с инструменти­те, с четката за рисуване, с мечето за латекс, с отварачката за бира. Но не бива да го показ­ва, особено пред чужди хора. Никога не забра­вяйте, че тези деца са много по-чувствителни. А нали не искате точно вашето да започне да заеква, да страни от връстниците си? Тези де­ца по-лесно се стресират и невротизират и каот пораснат, по-често заболяват от диабет. Тяхната силна впечатлителност и емоционалност ги претоварват с чувства и информация.

Как да разберем дали детето ни е левак

Ще би се набие на очи още докато е съвсем малко. Следете с коя ръка хваща лъжицата, ножицата, четката за рисуване, гребена, хвърля топката, камъка. На коя се опира, докато се качва само по стълбата, коя ръка е отгоре, когато кръстоса и двете пред гърдите. Ако то си служи предимно с лявата, а вие – с дясната, спомнете си как сте действали когато сте били малки. Ако си отаоворите „с лявата“ поне на три от изброените предмети, то вие самите сте смесен тип. Тогава и детето ви, като порасне, вероятно ще си служи добре и с двете ръце.

Ако настоявате да развие по-добре дясната си ръ­ка,

тогава започнете с игри на топка и с редов­ни упражнения за хвърляне, но само по приятен за него начин. В никакъв случай не го насилвай­те. Може то да не успее изцяло да заработи само с дясната ръка, но поне иие развие сръчност в обикновените действия с нея. За писането и рисуването оставете избора на него. Най-важно е да насочите усилията си в това да му помогнете да израсне с по-здрава нервна система от тази, която му е дала природата. И въпреки вродената си чувствителност и емоцио­налната претовареност да посреща стресовете по-гъвкаво.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара