Акнето е социално значим проблем, който освен кожни проявления, може да има и психологични последствия, да повлияе сериозно на начина, по който младите хора възприемат себе си и общуват с околните.

заедно момиcheta

Към акнето има наслоявани през годините предразсъдъци и митове, които пречат за постигане на положителни резултати в борбата срещу него.

Първо – акнето не е просто естествен феномен, съпътстващ съзряването, и е важно да спрем да говорим за него, като явление, което ще премине от само себе си.

Второ – акнето не е неизбежно. Независимо от хормоналните промени, свързани със съзряването, при целенесочена и правилна грижа за кожата, започваща още преди проявата на първите симптоми и продължаваща през целия период на пубертета и след след това, могат да се минимизират, а в много случаи и да се избегнат, проявите на акне.

Трето – появата на акне не е необратим процес, но лечението му изисква постоянство и търпение. Мигновените резултати често са и мимолетни, затова само системната грижа, препоръчана и проследена от специалист, гарантира трайни резултати.

Самолечението, както и при останалите заболявания, най-често води до задълбочаване на проблемите.
Целта на кампанията на BIODERMA #ЗаедноСме в борбата срещу акнето е да насочи общественото внимание върху този проблем, като обедини усилията на дерматолози, психолози, фармацевти, родители, тийнейджъри и медии в борбата срещу акнето.

Философията на BIODERMA е базирана на холистичния подход към проблемите на кожата, независимо дали става дума за слънцезащита, чувствителна кожа, стареене или акне. Дългосрочните проекти, свързани с образователни кампании за принципите на функциониране на кожата, влиянието на различни фактори върху нея, както и цялостна грижа, вкрючваща компетенти съвети и правилно подбрани продукти, са наша запазена марка.

Проектът #ЗаедноСме в борбата срещу акнето включва няколко етапа. Започва с образователна кампания в пилотни училища, където студенти-медици, по достъпен и интересен за младите начин, им предлагат задълбочена информация за акнето.

Вторият етап е да се насърчи и популяризира културата на посещение при дерматолог, като важна стъпка в борбата срещу акнето. Показателни са цифрите: едва 15% от тийнейджърите с акне се обръщат към дерматолог като 90% от тях са заведени от родител. 75% чакат 1 година преди да се решат да се консултират с лекар.

На 12 октомври ще се проведе национална кампания за безплатни прегледи на пациенти с акне, в която ще участват над 250 дерматолози от цялата страна.

Kампанията се осъществява с подкрепата на Българското Дерматологично Дружество, Българското сдружение на частно практикуващите дерматолози, Асоциация Родители и Асоциация на студентите медици в България.

Полезна информация за правилните грижите за акнеичната кожа, както и списък с дерматолозите, които участват в кампанията за безплатни прегледи, може да намерите на www.bioderma.bg.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара