През август все броя дните. Следя опадалите листа и орехи по двора, гледам състоянието на плодните дървета, наблюдавам влажните дири по тревата, ослушвам се дали бучи морето, гадая ще посинеят ли облаците и откъде духа вятърът. Вятърът всякога е важен около морето, защото може да разбърка плановете на всеки и бързо-бързо да обърне времето. През август осъзнавам, че лятото тихо се изнизва и се залавям да го хвана и отнеса със себе си в София.

Грижовно приготвям малки съкровища, за които ще ви разкажа. Ако имате време и възможност, направете сами. Смятам, че ще ви бъдат от полза и ще изпитате подобна на моята радост.

IMG_9720

Всяка година по това време бера невен от градината. Невенът(Calendula оfficinalis) e необикновено цвете, което цъфти с оранжеви и жълти цветове и е разпознаваемо от всеки. Веднъж захванало се в градината, то само се разпространява чрез семената си. Обича слънчеви места и е жадно за вода. В годините разбрах, че му е някак по-уютно, ако около него растат и други нискостеблени растения. Сега на места го омешахме с такива и гледката в лехите е действително красива. Градината сякаш изведнъж светна от ярките оранжеви и жълти цветчета.

За невена е изписано какво ли не. Говори се, че лекува разширени вени, стрии, целулит, старчески петна, пигментации по кожата, брадавици, рани, екземи, всякакви гъбични инфекции, заболявания на черния дроб, язва на стомаха, отоци и разтегнати мускули, фисули, та дори и ракови заболявания.

Аз приготвям нещо съвсем простичко и го използвам повече за красота, отколкото за лечение, но съм се уверила в действието му през студените зимни дни.

За красиви ръце и ходила

пригответе следното мазило, използвайки само отворени цветчета от невен. Наберете ги, когато слънцето силно напича, за да са най-лековити. Колко да откъснете, или да купите от бабите на пазара зависи само от размера на буркана. Задължително условие – стъклото му да е прозрачно. Откъснатите цветчета сложете в него и залейте с преварен на водна баня и изстинал качествен зехтин, който да ги покрие напълно. Затворете и оставете на слънце 40 дни. Не е необходимо да го друсате или обръщате, но му хвърляйте по едно око. След това прецедете и сложете в хладилник. Добре затвореното мазило издържа цяла година.

even

Ако имате под ръка жълт кантарион и прибавите към невена, мазилото ще се оцвети в червеникав цвят, а ароматът му ще се подсили. И двете растения са изключително лековити и притежават доказани противовъзпалителни качества.

Вечер преди лягане мажете обилно с него и масажирайте ходилата си. След това си обуйте меки чорапи и останете с тях до сутринта. Дори и да не страдате от каквото и да било заболяване на костите, или по кожата уморените ви крака ще почувстват истинско облекчение. Ако сте постоянни, ще забравите за пилите, рендетата и пемзите и ще се сдобиете с кадифени ходила. Не забравяйте, че ходилата са много важна част от мъжките фантазии и добрият им вид е от значение.

Мъжете също могат да си направят тази процедура, докато скучаят и умуват къде точно ни е G точката. Това в кръга на шегата. С ръцете направете същото – намажете ги и масажирайте, обръщайки внимание и на пръстите. Разтворете показалеца и средния си пръст, докато заприличат на отворена щипка. Присвийте ги леко и захванете с тях пръстите на другата си ръка. Движенията ви да бъдат плавни от основата към върховете, без излишна сила. Щом мазилото започне да попива, си сложете ръкавици и опитайте да преспите така. От опит зная, че е досадно, но колкото по-дълго останете с тях, толкова по-добър ще е ефектът. Регенериращото действие върху кожата и на двете билки е с доказан резултат. Познавам жени, които го правят, откакто се помнят и ръцете им са като на двадесетгодишни момичета. Тъй като цветовете на невена съдържат голямо количество от веществата каротин, ликопен, рубиксантин, плодови киселини, смоли, фитонциди, витамин C и други, които имат заздравяващо, антибактериално и антиоксидантно действие.

IMG_9725

За чиста и гладка кожа на лицето

замразете отвара от невен за утрините и пригответе лосион за вечерите. Отварата става както с пресен (да не забравяме, че цветето цъфти до късна есен при добри атмосферни условия), така и със сушен невен.

Залейте 5 с.л. невен с 500 мл студена вода. Покрийте съда и изчакайте да кипне. Варете в кипяща вода три-четири минути и  оставете да престои един час. След това прецедете. Част от запарката поставете в стъклено шише в хладилника, а другата разлейте във формички за лед и сложете във фризера. Сутрин, за да се почувствате бодри и освежени, изваждайте по няколко бучки и обтривайте с тях лицето си. Така ще подобрите кръвообращението на кожата и лицето ви постепенно ще добие здравословен блясък. Предвид атибактериалните качества на невена проблемната кожа се изчиства, порите се свиват, а засегнатите места се успокояват. Вечер обтривайте добре почистеното си лице с отварата, която държите в хладилник. Изчакайте я да попие в кожата и повторете. Сетне нанесете подходящия за вас крем.

С годините се изхитрих и започнах да си приготвям “мързеливи компреси”

отрано, с които да се глезя. Купете си от аптеката перфориран(precut) медицински памук. Много е удобен за ползване, тъй като се къса на съвършени  правоъгълни парчета. Откъснете едно парче от памука. Разрежете го по средата и напоете така получилите се половинки обилно с отварата от невен. След това ги сложете във фризера в чист плик да замръзнат. Щом сте в подходящо настроение и имате време, извадете ги и сложете върху клепачите си. Останете така, докато се отпуснат и разтекат. После ги махнете и изчакайте отварата да попие и изсъхне върху тях.

Успокояващото и освежаващо действие на невена ще оцените веднага. Подобни компреси можете да слагате и на други места по лицето си. Изключително ефикасни са преди гримиране, защото стягат порите и хидратират кожата.       Веднъж направили отварата, замразете си повече от нея във формите за лед, или пригответе парчетата напоен памук.         Така ще се чувствате някак ангажирани и ще ви е по-лесно да го изпълнявате. Самото усещане в началото или в края на деня, че сте направили нещо само за себе си, ще ви носи допълнителна наслада.

Един път решили да употребите невена докрай,

пригответе си и спиртен извлек от него. Той ще ви бъде полезен както при проблемни места по кожата – пъпки и трудно зарастващи рани, така и за разтривки през студените зимни дни. Приготвя се лесно. Предпочитам го по-концентриран и за това заливам две шепи цветчета от невен с четиристотин милилитра чист спирт(най-висок процент)от аптеката. Обичайната пропорция е едно към пет. Бабите около мен го правят с домашна ракия, но аз бягам от миризмата й. Вземете подходящ буркан. Сложете цветчетата в него, без да ги тъпчете прекалено и залейте със спирта. Затворете плътно и оставете на слънце поне две недели. Прецедете и прелейте в чисто и тъмно стъкло. Дръжте извлека за всеки случай в хладилник.

Разреден с вода, можете да го използвате и за гаргари.                 Надявам се сами да разберете защо името на невена на български език означава “не вехна” и да успеете да хванете лятото в буркан.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара