“Ода за остров Лесбос” е късометражен документален филм на Johnnie Walker, който разказва историята на жители на острова, чието състрадание им е спечелило номинации за Нобелова награда за мир.

JW_Lesvos_FB_Hero

През изминалата година фокусът на света беше върху човешката трагедия в Егейско и Средиземно море. “Ода за остров Лесбос” разказва нова история – вдъхновяващия отклик на жителите на острова, които отвориха сърцата си за бежанците, спасиха ги и им дадоха подслон, храна и вода.

JW_Lesvos_FB_Stratis“Можеш ли да пренебрегнеш случващото се пред очите ти? Защото утре това може да съм аз. Мога да бъда на лодка с моето семейство и да имам нужда от помощ“ казва рибарят Стартис Валамиос. Преди дванадесет месеца животът на Стратис коренно се променя, след като прекарва месеци, спасявайки мъже, жени и деца от водите пред дома си. Селото, в което живее, с население от около сто и петдесет човека, се превръща във фронтова линия на бежанската криза и пристан за стотици хиляди души бягащи от гражданската война в Сирия.

JW_Lesvos_FB_Thanassis

Като значима част от кампанията “Ода за остров Лесбос”, Johnnie Walker подкрепя Mercy Corps – световна организация, която помага на хора в цял свят да оцелеят и се възстановят след конфликт, криза или природно бедствие. С началото на гражданската война в Сирия, Mercy Corps помогна на над 7.7 милиона човека, засегнати от кризата, и разшири своите програми до Гърция и Балканските страни в знак на помощ за миграционната криза.

JW_Lesvos_FB_Aimilia

Филмът „Ода за остров Лесбос“ е режисиран от спечелилия Sundance Film Festival режисьор Талал Дерки: „Това беше дълбоко личен проект, повлиян от моя житейски опит в сирийската и гръцка култура“ казва самият Дерки, който е сирийски изгнаник, отличен на фестивала за своя документален филм за войната в родната му страна – Return to Homs.

JW_Lesvos_FB_Ladies

„Следейки събитията от изминалото лято и познавайки непосредствено отчаяните имигрантски лица, търсещи подслон и по-добро бъдеще за своите семейства, нямаше как да не разкажа вдъхновяващата история за героите от остров Лесбос. Техният позитивизъм, готовност да помагат и най-вече човечност напомнят на света, че е възможно да направим утрешния ден по-добър от днешния.“

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара