Петя Минкова е собственик на винарски комплекс Шато Копса. Завършвайки финанси в УНСС, не е и предполагала , че виното ще стане основно нейно занимание и бизнес. Много хора свързват името й с “Богдан мебел” – компания за производство на мебели и цялостни интериорни решения, чието изграждане заема цяло десетилетие от живота й.

С нейни мебели са обзаведени някои от емблематичните хотели и частни домове на България. Днес Петя управлява семейната изба, хотела и ресторанта „Шато Копса“. Типичен Скорпион (зодия, известна с егоцентризма си), взискателен към себе си и близките си, тя успява да съчетава тези свои характеристики с огромната обич, привързаност и пълно отдаване на фамилията. Животът ми е пъстър, богат и многообразен, твърди Петя.

Какво е виното за теб?

Спомени от детството, безвремие, нещо, което те провокира, кара те си представяш, да планираш вкусове и аромати. С две думи: провокация и търсене.

Виното винаги ме е съпътствало, отначало в много по-физическа форма: работа по лозята, бране на грозде преди съмване…  Моят дядо винаги е гледал лозя и е правил вино – като дългогодишен директор на емблематичния винпром „Розова долина”. Впоследствие баща ми се грижеше за семейното лозе и  думи като “буре”, “канелка”, “шира”, “алкохолен градус” и „винена киселина“ бяха познати за мен от дете. Всяко нещо обаче идва с времето си и през 2005 г. настъпи моментът да сложим име и етикет на виното, което правим.

За виното има да се учи много и постоянно, аз лично избрах WSET London, където през 2011 г. завърших „Advanced Level in Wine and Spirits“. Радвам се, че двете ми деца, макар и с образование в други области, имат задълбочен интерес и към виното. Дъщеря ми учи в същото училище в Лондон, а синът ми проявява изненадващи способности да открива вкусове и аромати, както и да купажира вина.

Защо точно вино, а не кафе, уиски или джин, например?

Този въпрос провокира въображението ми – опитвам се да си се представя в кафеените плантации на Сера Негра в Бразилия или по Хайлендските пасбища на Шотландия и ми харесва, но съм родена и израсла  в Розовата долина с гледките и уханията на рози и лозя. С хора като дядо ми и баща ми, виното е в ДНК-то ми. Не съм го избирала, то просто се случи и това ми харесва. Иначе обожавам всяка една от тези напитки заради нюансираните емоции, вкусове и аромати, както и заради неизчерпаемото им многообразие. Всяка от тях носи заряд, подобен на виното – предава произхода, историята и тънкостите на техниката.

Мислиш ли, че в България има двоен стандарт относно реализацията на жените?

Жените като пол според мен отдавна сме прескочили и елиминирали тази бариера. Времето, статистиката и историята показват, че жените имат ключова роля в развитието на човечеството и двойният стандарт, особено в европейските страни, е минало. Откровено казано, нямам наблюдения върху ситуацията в страната ни. В отделните структури към Шато Копса на ключови позиции са  предимно жени и техният труд се цени според отговорностите и способностите им, без оглед на пола. А като жена и майка, още повече оценявам отдадеността на жените в бизнеса и по принцип в трудовия процес.

Как е във винения бранш като цяло?

Думата „жена“ за мен е еквивалент на мултифункционалност – ние сме майки, съпруги, приятелки, балансьори и още много неща, всичките важни.  Има успели и реализирали се трайно жени и във винения бизнес – адмирации към тях, особено ако са успели да бъдат и всичко останало, за което споменах. Вярно, четем предимно за велики енолози мъже, но го отдавам на факта, че на жените са възложени повече природни роли. В крайна сметка, важно е това, което създаваш, да е добро и да се цени. Въпросът за пола е на заден план.

Кой кого откри: ти – виното или то – теб? 

Ще отговоря с първите думи, които идват в главата ми при този познат, но сложен въпрос: даденост, отговорност, семейна връзка. Нямаше време за дълги избори и размишления, имаше предизвикателство, което трябваше да приема и с което да се справя.

Как се роди идеята за Шато Копса?

Създаването на бранда „Шато Копса“ беше следствие от естествения ни път на развитие, комбиниран с далновидността на моя баща. Сериозно за вино в България започна да се говори през 2005 г. с появата на модерните български вина на Катаржина Естейт, на Беса Вали. Тогава започнах да се образовам на тема вино. Тогава създадохме марката, започнахме да мислим за подобряване на качеството, за изграждане на замъка Шато Копса – фамилната “крепост”, емблемата на нашите вина.

Къде се намирате днес в развитието си?

През последните над 10 г. Шато Копса премина през процес на бавен, но стабилен растеж. Днес можем да кажем, че сме успели да спечелим доверието на клиентите. Вината ни се свързват с автентичност и постоянно качество. Шато Копса е разпознаваем бранд с увеличаващо се присъствие на българския пазар и с ръст в износа. Предстои нов етап на разширение и усъвършенстване както на винарната, така и на хотелския комплекс.

Кое беше най-предизвикателното събитие за изминалите 10 години?

Стартирането на бранда „Шато Копса“ през 2008 г. – да измислиш, създадеш и накараш един проект да заработи. Тези години бяха растеж стъпка по стъпка – с успехи, неуспехи, трудности и решения. Сега ни чака подобно предизвикателство.

С какви винени проекти ще бъде изпълнена 2020-а?

За нас годината не започва на 1-ви януари, а в края на август, когато заедно с гроздобера се планира следващата производствена и финансова година. За радост, интересът към българското вино се увеличава, благодарение на все по-добрите български вина и на все по-младите, отворени към света винопроизводители и посланици на родното вино. България е интересна дестинация, с качествени вина и храна, с огромно културно и природно наследство, и светът все повече ще търси подобни дестинации.

Има ли други дами в екипа на Шато Копса и какви са техните отговорности?

Както споменах, вярвам в силата на женския дух.  В Шато Копса женската енергия има значение, като започнем от майка ми, която е „кръстница” на висококачествената ни отлежала гроздова ракия – „Росалза“, и отдадем дължимото на нашата еноложка Мадлен Кузманова. Надявам Ангел – другият ни енолог, отговорен за създаването на вината ни, да не се почувства пренебрегнат, но жените според мен долавят всеки нюанс и детайл в процеса. Мадлен живее с виното и с растежа на Шато Копса. Двамата със съпруга й Ангел имат най-отговорната мисия: да създават вина, които се харесват, изненадват и провокират да ги търсиш отново.

Трудно ли е да бъдеш дама в тази професия?

Поведението и статусът на дама не се определят от професията. Уви, много жени от винения бранш губят облика си на дами, но това е личен избор. Необходими са знания, опит и умереност, за да бъдеш дама във винения бизнес.

Кои са най-съществените ни предимства и недостатъци?

Не виждам недостатък в това да си жена в сферата на виното. Цени се компетентността и професионализмът. Когато едно вино се представя, предлага или продава от дама, излъчваща симпатия и демонстрираща познания, то със сигурност има допълнителни предимства.

Коя е Петя Минкова, извън винения контекст?

Как да се изключа от винения контекст, като виното е част от мен и от всичко друго, което правя с удоволствие? Днес няма рязка граница между основното ми занимание и свободното ми време, защото работата ми е свързана с креативност и с нещо така приятно като виното. Опитвам се да балансирам и да не досаждам на децата и близките си, но темата „вино“ присъства всеки ден в мислите ми, в разговорите. Това не ми пречи да се отдавам на дълги ветроходни преходи, на ски ваканции и тренировки във фитнеса. Опитвам се да съм в крак с новостите в дигиталния маркетинг, интересувам се от дизайн и изкуства. Правя всичко възможно да разширявам мирогледа си, пътувайки по света.

Как те възприема светът като собственик на една от най-интересните винарни в България?

В света, не в България! Шегувам се. Впечатленията ми идват от изказаните мнения на наши гости, клиенти, от коментарите в социалните мрежи. Имаме дългогодишни приятели от България и цял свят, които постоянно се завръщат в Шато Копса. Те  са намерили своето място при нас, създават семейства, водят децата и приятелите си в Шато Копса. Това е най-важната оценка за нашата фамилия и за атмосферата, която сме създали.

Виното запазена територия ли е? За кого? Какво мислиш за представянето на жените на винената сцена в България?

Ценя компетентните изказвания, но буди смях прекаленото взимане насериозно на някои винени ентусиасти, които внушават, че виното е сложно и недостъпно. То е един огромен свят с неизброимо разнообразие от видове и категории – напълно открит, в него всеки може да прецени и направи своя избор. Щастливи сме, че днес можем да четем и слушаме за вино, да пием добри и много добри вина на достъпни цени. Можем да задоволяваме любопитството си с вина от всички винени области, в различни ценови категории. За малка България винената сцена е доста голяма и жените на нея не са никак малко. Българката е дейна, борбена, енергична. Възхищавам се на жените енолози и мениджъри, които имат ясна мисия и послание относно българското вино.

Има ли винена култура в България?

Все повече хора се увличат и задълбочават в темата. Имам спомени от 2007 г., когато единствено сп. „Бакхус“ провеждаше образователни винени курсове с Неда Проданова. Днес изборът е голям: има Винена Академия, провеждат се курсове на WSET, забавни лекции от винения магазин „Касавино“. Няма как да пропусна да спомена Емил Коралов като водеща фигура в българската винена култура; професионалните изложения – DiVino Taste, Балканското винено изложение, инициативите на специализираните магазини и винени барове, които се грижат за информираността на клиентите си.

А дали има винена култура сред ресторантьорите – вярвам, че тенденцията е положителна. Все повече ресторанти избират български изби за винения си лист, макар да са много и тези, които се гордеят с наливните си бели от Италия и розета от Прованс.

Трудно ли се предава винено знание от жена?

Аз съм получила първите си познания за виното от жена – Неда Проданова, възхищавам се на нашата Мадлен Кузманова. Жените имат усет за детайла, за нюансите и по-прецизен поглед. Разбира се, присъствала съм и на запомнящи се презентации, водени от мъже. Независимо какъв е полът, опитът, компетентността и харизмата са от огромно значение.

Кой или какво те вдъхновява?

Моят баща – човек с визия за нови проекти, с усет за бизнеса и с точна преценка за границите и мащабите. Цялото ни семейство сме силно свързани с Розовата долина и фамилната история – за нас продължаването на нещо отдавна съществуващо е движещ стимул. Силно вдъхновяващо е , че виното е нещо непреходно в исторически план. Добрите примери от винения сектор също са образци за следване.

Кое е любимото ти вино, което те описва най-добре като личност?

Сигурно няма да ви изненадам , че типично по женски харесвам пенливите вина, особенно тези от Шампан. Предпочитам Blanc de Blanc, ако мога да избирам, това ще е Comtes de Champagne на Taittinger, абсолютен мой фаворит. Наскоро имах възможност да се насладя на реколта 2006 от това шампанско и пак се убедих, че истински добрите  неща стават още по-добри с времето. За мен шампанското е динамика, енергия, свобода. Привлечена съм от енигмата на естествените балончета, които се разтварят на езика ни, от бавния, магически процес на създаване на шампанското, от невероятния потенциал да се подобрява с възрастта. А ние хората харесваме това, което искаме да бъдем или сме. Ще цитирам Мадам Болинже, която казва, че шампанско се пие, само когато си щастлив или тъжен. Както и Мадам дьо Помпадур: “Шампанското е единственото вино, което разкрасява жената след пиенето му”.

Шато Копса се слави с уникалния за Розовата долина Карловски мискет, но има едно друго вино, което може да се опита единствено в тази изба – “Алегрия”.  То дава усещане за радост и искреност, демонстрира на 100% характеристиките на сорта грозде, от който е създадено – каберне совиньон, без претенции за нетрадиционни аромати и вкусове. За разлика от повечето червени “Алегрия” не е минало през процеса на отлежаване в дъбова бъчва. Ароматите и вкусът му извикват спомени за летни дни: охладени сочни къпини и боровинки, които с баланса си между сладост и киселини доставят истинска наслада. Живо, плодово, сочно, 100% Каберне Совиньон, в което на преден план излизат най-добрите характеристики на качествения зрял плод и майсторството на енолозите от Шато Копса. „Алегрия“ е вино, създадено да отговори на търсенето на все по-младата винена публика за чисти и разпознаваеми вкусове и аромати, носещи радост на сетивата.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара