Рак на гърдата. По една българка получава тази диагноза на всеки час. Профилактичните прегледи са от решаващо значение, защото този вид рак е лечим, ако се открие в ранен етап.

Между 3000-4000 жени чуват тази диагноза в годишно в България, като повечето случаи са вече в напреднало състояние.

„Ранната диагностика на рак на гърдата помага за откриването на находки под 2 сантиметра и без метастази в лимфните възли. Това увеличава шанса за пълно оздравяване и намалява смъртността с 30-40%“, казва проф. д-р Флориан Фитзал, главен хирург във Wiener Privatklinik във Виена.

Професор Фитзал, кой е най-рисковият фактор при рака на гърдата? Какви са останалите рискови фактори и с какво те спомагат за болестта?

Най-високият рисков фактор е биологичният подтип. Има четири подтипа – тройно негативен, her2 положителен, Luminal A и Luminal B, като сред тях her2 положителен и тройно негативният подтип са с най-висок рисков фактор. В допълнение на това, състоянието на лимфните възли е вторият най-важен рисков фактор за развитието на дистантни метастази. За това и ранното откриване и незабавната биопсия са първите, най-важни стъпки за лечение на рак на гърдата.

Колко полезни са генетичните тестове за откриване на мутации в BRCA 1 и BRCA2 гените и какъв е рискcът от развитието на рак, ако бъдат открити вредни наследствени мутации, точно в тези определени гени?

BRCA 1 и BRCA2 гените са отговорни за производството на тумор супресорни протеини. Ето защо с точните индикации и коректната информация, които дава генетичния тест за откриване на мутации в BRCA 1 и BRCA2, той е изключително полезен. Рискът за развитие на рак на гърдата, при наличието на мутация в BRCA гените, е около 75% при жени между 25 и 60 години, докато рискът при всички останали е 12%.

Генетичното тестване за мутации, които крият риск от развитие на рак, стана доста популярно откакто през 2013 година Анджелина Джоли обяви публично, че се е подложила на двойна мастектомия, след като е дала положителен резултат за наличието на такава мутация при тестване. В случай на откриването на някой от тези гени, вие бихте ли насърчили и препоръчали мастектомията като превантивна мярка? Имали ли сте подобни случаи?

В Австрия по закон е забранено да се предлагат профилактични хирургически операции – това е винаги право на избор на самата жена. Въпреки всичко, рискът от развиване на рак се намалява от 75% на 10% след такава профилактична мастектомия и повечето жени с мутация в гена и на възраст до 50 години избират тази възможност. Профилактичната оофоректомия (операция за отстраняване на двата яйчника) е може би по-важна за жени, навършили 40 г., тъй като случаите на рак на яйчниците се влияят от същата генна мутация и не са толкова лесни за откриване като рака на гърдата. Тъй като ние извършваме генетично консултиране и тестване, около 100 жени годишно търсят съвет относно BRCA мутациите, като при около 10% от тях се откриват въпросните мутирали гени.

Кой е най-важният аспект от ранната профилактика и диагностика на рака на гърдата?

Ранните диагностики помагат за откриването на случаи на жени с рак на гърдата под два сантиметра и без метастази в лимфните възли. Това увеличава шанса за пълно оздравяване и намалява смъртността с 30-40%. Това е научен факт, който е бил публикуван в най-престижните медицински журнали.

Как една жена би могла да разбере дали страда от рак на гърдата? Болката в гърдите може ли да бъде алармиращ знак?

Типичните знаци са ретракция на кожата и неболезнена осезаема бучка, но това се случва в по-късните фази. В повечето случаи няма никакви клинични симптоми и заради това ранното откриване чрез мамография и ултразвук са особено важни. Болката е нетипичен синдром при рак на гърдата.

Какво трябва да направи пациентът след поставянето на диагноза рак на гърдата, каква е първата стъпка?

Първата стъпка е да се намери експерт, който да преведе пациента през всичките стъпки на лечението. Всичко започва с правилното радиологично изследване, биопсия и хистология в център за лечение на рак на гърдата.

Какви са методите на лечение и какви са новостите при третирането на рака на гърдата?

Съществуват локални (операция и лъчетерапия) и системни лечения (ендокринно лечение и химиотерапия). Иновациите са свързани с нови продукти и методи за моментална реконструкция на гърдата, в случаи, в които мастектомията е наложителна, както и нови лекарства за жените с метастази като например PDK инхибиране, както и PDL1 и PIK3Ca инхибитори. Последната новост е лекарство, което се използва при много агресивните случаи на рак на гърдата тип her2 при жени със или без метастази. Това лекарство (TDM1) позволява да се достави химиотерапевтика само в раковата клетка, като по този начин намалява страничните ефекти от експозицията на здравите клетки

Facebook Twitter Google+

0 Коментара