Отварят за разходки големите паркове и природен парк „Витоша“ от 3 май, а от 1 май се отменят задължителните маски на открито.

В неделя ще бъдат премахнати лентите в големите паркове. Кметът Йорданка Фандъкова призовава гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в парковете и подчертава, че остават в сила и забраните за сядане на пейките и за използване на детските и спортни съоръжения.

След среща между министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб, в рамките на която бяха дискутирани противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

С друга заповед Ананиев възложи на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни  паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

При разходка в планината трябва да се спазва дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, трябва да се поставя маска или шал. Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

За достъпа до планината Витоша екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили. На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не се допуска събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка движението на градските автобусни линии до Витоша ще се възобнови.

В заповедта за отмяната на задължително носене на маски се посочва още: „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара