Украсяваме домовете си. Улиците са осветени от сиянието на неоновите коледно-новогодишни украси. От витрините и рекламите по телевизията ни примамват оферти.

Спомнете си как когато се събудихте на 1 януари през отминаващата година имахте всички  добри намерения да промените живота си – с набор от цели и решения, които да ви позволят да станете донякъде нов човек в сравнение с всички предишни години?

Убедени бяхте, че ще се събудите след 365 дни и ще бъдете много по-богат, по-слаб, по-щастлив и по-успешен човек.

Ако само можехме да се придържаме към тези решения… Да се сбъдне магията на Коледа!

Надяваме се, че ще направим правилните си пожелания към Вселената и те ще се сбъднат. Понякога дори отправяме пожелание и след това се чудим дали е било правилното.

Винаги съм била привърженичка на поставянето на лични и професионални цели, тъй като това позволява да се съсредоточим върху личното си развитие и учене, а не просто да се движим по течението. А новогодишните решения винаги са добър момент да започнем първите стъпки към предстоящата дълга година.

Защо изобщо правим Новогодишни резолюции?

Навсякъде около нас: всяко списание, всеки уебсайт, всеки блог и всеки работодател има предложение:

Да си поставим няколко годишни цели и квоти!

Хората около мен винаги си поставят цели от рода на:

– Здраве/фитнес, нова фигура.

Ако са във възможно най-добрата физическа форма, се стремят по-скоро да поддържат нивото и теглото си, отколкото да се променят

Отговаря ли това на определението за цел?

  • Финанси

Ако е служител, то от момента на неговото назначаване се знаят нивата за израстване и съответно финансите, на които може да разчита.

За самонаетите е друго. Целта им винаги е била насочена към доходите, които генерират. Или инвестициите, които правят и привличат.

А ако има неочакван разход, се налага да се приложи максимата: “правиш това, което можеш, когато можеш да си го позволиш и когато искаш да се случи“.

Смисълът на новогодишните решения е да ни дават нов старт и да ни насочват към Новата година. В бизнеса можем да напишем бизнес план, макар че ще го преразглеждаме поне веднъж на тримесечие – ще променяме областите и ще

пренаписваме целите си.

Докато в личния ни живот може да ни се случат неочаквани предизвикателства и ще е необходимо да реагираме спрямо ситуацията и в разрез на нашите резолюции.

Вместо новогодишни решения, защо не напишете списък с това, което искате да постигнете сега, в момента, и да се научите да бъдете по-възприемчиви към възникващите възможности, да станете по-прагматични и интуитивни в начина, по който живеете живота си.

Защо не отправите пожелание: “Ще бъда адаптивен и ще приема с благодарност всяко решение на Вселената и Бог!“.

Тогава няма да бъдете разочаровани и ще можете по-лесно да се справте с трудните ситуации.

Да не забравяме, че

живеем в постоянно променящ се свят,

в който темпото става все по-бързо, а параметрите се променят все по-често.

През последните три години всички вкупом преживяхме определени събития, които може би ни накараха да живеем малко по-свободно. Но означава ли това, че не сме прагматични?

И ако ме попитате какво пожелание аз лично отправям, то е: „Нека да ти се сбъднат мечтите и желанията!“. Защо? Защото за мен животът е ресторант или сладкарница. Влизаме, поръчваме, и независимо дали ни харесва или не храната, плащаме поръчаното. Затова, замислете се каква цена ще платите за своето желание.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара