Понякога медитацията не ни се получава поради различни разсейващи фактори – дискомфортната поза, която сме заели, шумовете, които достигат до нас и ни дразнят. Я съседите се карат или готвят нещо, така че да ни се разсейват, да ни се дояжда и слюноотделяме 😊, докато се опитваме да се концентрираме в дъха си. Я мехура ни ще се пръсне, защото не сме отишли до тоалетната, нещо ще ни засърби, или дреха ще ни пристегне…

В този материал ще разберете кои са най-важните крачки преди да започнете да медитирате, за да си осигурите максимален комфорт, и по-добра концентрация.

Надявам се, че ще ви е полезен!

1. Освежете се преди да започнете

Ако сте у дома – вземете душ или измийте зъбите, ръцете и лицето си, за да започнете с чистота. Водата ще ви създаде усещането за нещо ново и чисто, каквото е и желаното ви състояние. Ще отмие умората, напрежението и неприятните мисли. На този етап е достатъчно дори само да си представите как те се оттичат от вас в канала, заедно с водата. Тази телесна чистота ще подготви психически и ума ви. Уверете се, че не ви се ходи до тоалетната. Ако лесно ви се доспива преди медитация – изберете седяща поза.

2. Подгответе и мястото си за медитация и си осигурете спокойствие

Ако имате възможност изберете тихо място или използвайте слушалки. Осигурете си спокойствие, за да сте сигурни, че няма да ви прекъсват или стреснат, независимо дали ще практикувате 3 или 30 минути.

3. Проветрете и направете мястото си уютно

Проветрете, но след това затворете прозореца, ако усещате течение на въздуха. Ако имате желание си запалете свещ, пречистете и помещението с пало санто, тамян или ароматна пръчица и си създайте приятна атмосфера. Използвайте тези „помощни“ средства само, ако мислите че светлината и ароматите няма да ви разсейват, а ще подпомогнат вашата медитация.

Подредете около вас. Когато обстановката е спретната и уютна по-малко неща ще ви разсейват и дразнят, а и мислите ви ще бъдат подредени. Затворете очи, ако не можете да се концентрирате с отворени.

4. Раздвижете се, за да премахнете сковаността

Ако избирате медитация, в която ще останете на едно място по-дълго време, йога упражненията ще подготвят тялото ви, за да ви е по-комфортно. Особено, ако сте спали доскоро, или ако сте стояли на едно място пред компютър например. Дори и само една кратка 15 минутна йога практика е по-добре от нищо. Има много такива в онлайн платформата ми.

5. Релаксация за отпускане

Ако чувствате тялото си все още напрегнато, дори и след кратката ви йога практика – дайте си няколко минути почивка като се опитате да отпуснете всичките му части. Това е включено в някои от по-дългите ми медитации. Релаксацията е за тялото това, което е медитацията за ума. Когато успеете да отпуснете тялото си много по-лесно и ума ви ще последва това състояние.

6. Удобството преди всичко

Използвайте възглавничка за медитация, постелка, килимче или стол според вашите възможности. Намерете вашата удобна позиция и се уверете, че гръбначният ви стълб  е изправен. Махнете всички стягащи дрехи и ги заменете с широки, удобни и с приятна на допир материя. Ластици за коса, лещи, неудобно бельо и очила също могат да ви създадат дискомфорт и разсеяйт.

7. Упражнения за дишане

Т.нар. пранаяма – дихателни упражнения също ще ви помогнат, за да се отпуснете или концентрирате вниманието си.

8. Изберете медитация и й се насладете

Ако не знаете какво да правите оттук нататък и имате още въпроси свързани с медитацията може да направите годишен абонамент за платформата ми www.yogatime.bg. Там ще имате достъп до пълния курс „Въведение в медитацията“ съдържащ 21 видеа на различни теми – как да медитирате, какво е медитация и какво не е, как да изберете правилната за вас, как да дишате, и още много отговори на въпроси, които сте ми задавали през годините. Той ще ви води по лесен и разбираем начин към вашата медитация. Стъпка по стъпка.

Може да се свържете с мен за индивидуална консултация, в която ще поговорим и ще ви дам насоки. Ако имате нужда мога изготвя за вас лична медитация с положителни утвърждения според вашите нужди.

Най-слушаната медитация на Светла Иванова може да чуете тук: 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара