Световни имена във винения бранш ще бъдат част от журито, което ще оценява вината на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2015.

В екипа е Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, световно име във винения бранш.  Освен вината на конкурса Джулия Хардинг ще дегустира и вината, които участват във фестивала. Oбширна статия за Балканските вина, дегустирани на фестивала, ще бъде публикувана във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно www.jancisrobinson.com

tasting BIWC

Следващото световноизвестно име е Род Смит MW, който ще бъде панелен съдия по време на конкурса, както и ще води Майсторски клас на тема „La vie en rose” (Животът в розово) –  сравнителна дегустация на 3 френски розета от Прованс и 3 Балкански розета с подобни качества. Още едно име ще допълни комисията  – това на винения експерт Ясен Захариев от DiVino, който се утвърди като един от най-добрите дегустатори на BIWC през годините. Съзвездието от винени оценители ще се увенчае и с Константинос Лазаракис MW, единствения Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, председател на конкурса.

Винени търговци и  журналисти от Холандия, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения,  Македония и България допълват палитрата от винени експерти, които ще посетят София.

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано и от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS” – изложение за кулинарни туристически атракции организирано от Софийския филиал на Асоциация „Балкания – Балканска Асоциация за Алтернативен Туризъм“ , основана през 2009 г. в Скопие. Тя е една от най-активните НПО в сектора на алтернативния и устойчив туризъм не само в Македония, но и на Балканите като цяло. Целта на това изложение е да допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

„Очакваме над 100 винени производители да се включат в четвъртото поредно издание на Балканския винен конкурс и фестивал (28-31 май, 2015), съобщи директорът на форума Галина Нифору.

BIWC 2014 winner

„Това е най-мащабния форум за балкански вина, като тази година конкурса привлече вина и от Мексико и Абхазия. Може би е време да помислим и за неговото разширяване. Имаме покана  от престижната федерация на най-значимите световни винени конкурси  ВИНОФЕД да станем член, като поканата ни беше отправена лично от нейния президент г-н Жислен Лафлам. Това е голяма чест за нас и показва правилния път на развитие на BIWC, с основна цел популяризиране и налагане на вината в най-стария винен регион в света.“

Конкурсната част  на BIWC 2015 ще се проведе на 28 и 29 май 2015 (четвъртък и петък) при закрити врати  в Гранд Хотел София. Фестивалът, който следва и на който могат да бъдат дегустирани балканските вина, придружени от типични за страните от балканския регион продукти, е планиран за 30 и 31 май 2015 (събота и неделя) в градината  на Гранд Хотел София.

Балканският винен форум ще бъде домакин на  първото по рода си туристическо изложение “BALKAN FLAVORS”, посветено на гостоприемството и богатото кулинарно наследство, характеризиращи страните от Балканския полуостров.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара