Убива ли бракът секса? Или пък влияе благотворно върху качеството му?

За съжаление психиката ни обича забранените неща и често казва: искаш ли да развалиш една любовница, ожени се за нея. И понякога сексът без брак е много по-ярък и силен.

От друга страна, когато сме в брак, ние получаваме много хубави неща като статус, стабилност, сигурност, вярност и всичко това прави секса по-дълбок и красив. Просто това са различни видове секс. Но и в брак, и без брак сексът може да бъде както много добър, така и изобщо да не става. И освен това с години също търсиш и различен секс.

Според проучвания неженените двойки правят любов доста по-често, отколкото след като минат под венчило. Защо?

Защото нямат деца, нямат ангажименти, виждат се по-рядко и не знаят, ще има ли следващ път и всеки път го правят като за последно. Когато ти знаеш, че човекът е винаги до теб и го приемаш като даденост, това чувство се губи. Но тогава помагат командировки! След тях пак ще имате силно привличане един към друг.

В една анкета сред 3000 женени двойки 80% от тях казват, че са започнали да правят рутинен секс – по едно и също време, на едно и също място и с едни и същи пози. Много от тях признават, че биха били по-щастливи, ако могат да поспят през нощта, отколкото да правят секс. Какво може да направи една жена, ако ситуацията в семейния й сексуален живот е аналогична, а това не й харесва?

Сексът е важен, но не е най-важното нещо. Или понеже така на мен ми се струва, може би започвам да остарявам. Когато си на 20, ти се струва, че няма нищо по-важно от секса и си готов да го правиш денонощно. Когато пораснеш и се сдобиеш и други приоритети в живота – деца, работа, творчество, почивка, сън и т.н. – наистина сексът не винаги е номер едно. Така че, ако той стана рутина, направете нещо нестандартно. С нови дрехи, перука на коса, на нова музика, в ново място, с новата играчка…нещо, което не сте правили досега. Отидете на курс по сексология двамата! Това много добре обновява връзката.

Какви методи и похвати бихте препоръчали за разнообразяване на сексуалния живот на женените двойки?

Да експериментират с дишането, с пози, с места, с разговори, да се снимат, да правят масажи един на друг и да имат истинска близост. Няма ли истинска близост между двама, всичко друго е напълно безсмислено. Какво означава близост – да можеш да кажеш абсолютно всичко на партньора, да споделяш своите фантазии, желания, страхове, притеснения, да търсите заедно отговори на въпросите. Да усещаш, че наистина няма какво да криеш.

Жената или мъжът трябва да полага повече усилия, за да върви добре сексът в брака?

Този, на който повече му се иска. Ако той е по-активен, той ще движи секса, ако тя – ще намери начин да го направи. Винаги един от двамата е малко по-активен. Понякога в процеса на живота ролите могат да се сменят. Например, преди бременност той е бил активен, тя е родила детенце и той вече вижда в нея само майка. А майките не излъчват сексапил. Но щом вие искате, вие трябва да полагате действия и да измисляте неща. Спрете да го изисквате от партньора!

Може ли краткотрайната сексуална изневяра да подобри взаимоотношенията на дългогодишни партньори?

Понякога, да. Аз познавам случаи, когато след изневяра жената преоткрива колко прекрасен съпруг има, или мъжът разбира колко му е ценно семейството. Моето мнение е, че изневярата не е повод за раздяла. Никой не е застрахован от това. Обикновено, който най-много казва: аз никога няма да изневеря или няма да простя изневяра – точно на него това му се случва. По никакъв начин не призовавам хората да изневеряват. Обратното! Винаги съм била привърженик на лоялността и моногамията в една връзка и това е красиво, когато го има. Но ако изневярата се случи, това не е повод за раздяла. Това е повод да отидете заедно на терапевт или сексолог и най-накрая да решите проблема, като го погледнете в лицето. Няма смисъл да бягате от проблемите. Изневярата е просто лакмус, че някъде нещо се е прецакало и трябва да поработите над вашата връзка.

И един личен въпрос. Ако сравнявате сексуалните отношения със съпруга си преди брака и след това – има ли разлика? Преди ли беше по-хубаво или сега?

Всяка година става все по-хубаво! Но ние много се развиваме заедно и тук не е въпрос дали имаме брак или не. Въпросът е да бъдете на една и съща вибрация, да имате приемане един към друг, да имате любов и да имате и лека липса (командировките много помагат). И съм много благодарна на мъжа ми, че ме подкрепя във всичко.

Така че – пожелавам на всички щастливи бракове с горещ секс!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара