На някои места винаги се връщаш. Костенският водопад е поетичен и магнетичен природен феномен, който просто трябва да се види. Буйните „коси” на водата падат от около десет метра, а под нея скалите са скулптирани в невероятни форми, сякаш създадени от човешка ръка. Самата река е кристална, в разнообразие на цветове – зелена, синя, черна, жълта, бяла… Под повърхността се виждат камъчета и малки пъстърви. Само потапянето на ръцете или измиването на лицето енергизира. Природата наоколо е забележителна с разнообразието на растителните видове. Скалните образувания по протежение на цялата река рисуват фантастични образи. Костенският водопад е в Рила, намира се по течението на Стара (Костенска) река на около 3 километра южно от село Костенец и на 35 километра от Боровец. Дотам се стига лесно по асфалтиран път.

В непосредствена близост има топли минерални извори и изградени басейни. Около водопада има много места за почивка край реката или за кратки разходки под сенките на дърветата. Няколко заведения предлагат прясна риба.

Културна забележителност от следосвобожденския период са писателските къщи и вили в курорта Вили Костенец. Местен паметник на културата сред тях е Ганевата вила. Тя е запазила автентичния си вид от началото на XX в. Известна е и с това, че там често е отсядал Иван Вазов.

Местността Вили Костенец е изходен пункт за основните туристически маршрути в северния дял на Рила планина по посока на Белмекен: оттук може да направите преход по поречието на р. Чавча до хижа Белмекен (4,30 ч), откъдето се стига до връх Белмекен (2225 м н. в., на брега на Равничалското езеро, 1, 30 часа) и язовир Белмекен (2 ч) . По-лек маршрут е от комплекса Вили Костенец до хижа Гургулица (около 1ч.). Миликини поляни е чудесно място за пикник, езда и риболов на пъстърва. От хижата има изградена екопътека към стъпаловидния Скаловитски водопад, който не отстъпва по красота на костенския.

Любопитна подробност е, че през 1917 година Иван Вазов прекарва лятото в Костенец и е вдъхновен от околната природа за стихосбирката „Юлска китка“. На самия костенски водопад са посветени две от стихотворенията: „Над водопада“ и „Водопадът плаче“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара