Да вземеш интервю от маестро Андреа Бочели не е никак лесно. Първо трябва да спечелиш доверието на промоутърската компания, която организира концерта му на 31 август в София, а след това и да преминеш през одобрението на собствената му мениджмънт компания, която събира колкото се може повече информация за изданието, в което работиш. Докато тече цялата процедура, осъзнаваш, че най-известният оперен певец в света в момента работи с всеотдаен и позитивно настроен екип от професионалисти, които правят всичко с огромна доза любов. И няма как да е иначе, след като за самото интервю получаваме достъп до дома на маестрото. Да, точно така, поканени сме на гости в дома на Андреа Бочели в Италия в курортното градче Форте дей Марми, което се намира в идиличната Тоскана, съвсем близо до Пиза. Мястото не е избрано случайно, защото самият Бочели е роден и израснал в близкото градче Ладжатико.

Снимки European Event Service

След всичко казано дотук, изненадата ни е огромна, когато пристигаме пред дома на Маестрото. Очакваме огромен палат, който се охранява строго от множество телохранители, а всъщност се озоваваме пред просторна къща в средиземноморски стил, която се намира в самия център на курорта, точно до централния булевард. Отсреща, само на няколко метра, се намира Лигурско море, а понеже е ранна сутрин – пешеходните алеи са препълнени със спортуващи хора – някои тичат, други карат велосипеди, трети правят различни упражнения. Питаме се дали знаят, че точно под носа им живее един от най-великите тенори, които са се раждали някога.

Натискаме звънеца на входната врата, която се открехва само след няколко секунди. Очакват ни и това по някакъв начин тушира притеснението ни. Поканени сме да се настаним в просторна всекидневна, на масичката има луксозно издание на “Божествена комедия” на Данте. Всички прозорци и врати в къщата са разтворени широко и лекият морски бриз попива из всяко кътче на просторната и светла обител. По стените са закачени множество златни и платинени дискове на Бочели, както и снимки с различни известни личности – няма знаменитост, която да не е пожелала да се снима с Маестрото. От фотографиите ни гледат лицата на Майкъл Джексън, Селин Дион, Уитни Хюстън, Елтън Джон и кой ли още не.

“О, това е само една малка част от колекцията”, чуваме изненадващо глас зад нас. Докато сме разглеждали, в стаята е влязъл мениджърът на Бочели Карло Томба. “Ако трябва да ги закачим всичките, няма да има място за нищо друго”, казва шеговито той, но може би не е далеч от истината, след което се запознава с всеки един от екипа – усмихнат е през цялото време и изключително сърдечен. След уточняване на дребните детайли сме готови да започваме. Карло изчезва за няколко минути и се появява заедно с маестро Андреа Бочели.

Първата изненада е, че Бочели е много по-висок, отколкото си го представя човек. В действителност е над 1,90, а на сцената изглежда доста по-нисък. Облечен е с бяла ленена риза и бежов памучен панталон и очевидно е в много добро настроение. След кратко представяне е време интервюто ни да започне.

Здравейте, г-н Бочели, как сте?

Много добре, благодаря ви, днес съм в особено добро настоение.

Има ли някаква специална причина за това?

Не, няма конкретна причина. Но тук се чувствам винаги щастлив.

Какво очаквате от концерта си в София?

Доста често ми задават този въпрос и винаги отговарям по един и същи начин. Гледам да нямам никакви специални очаквания, за да няма след това и разочарования. Но пък вече съм бил веднъж в България и имам много топли спомени от вашата публика. Надявам се отново да се получи много добър концерт, а голяма заслуга за това имат и хората, които ще дойдат да чуят както мен, така и другите музиканти, които ще бъдат на сцената.

Работите както със сопраното Светла Василева, така и с китаристката Магдалена Калчева от дуото CARisMA, а те и двете са българки. Може ли да разкажете повече за съвместните ви проекти?

И двете са много талантливи и изключителни професионалисти. Със Светла вече толкова много пъти сме били на една сцена, че дори не се нуждаем от репетиции. А Магдалена е голямо откритие. Чух нейно изпълнение заедно с Карло и вече знаех, че искам да издам техен албум. Не знам дали сте го слушали, казва се Confessions. Те вече са част от всичките ми концерти и се надявам по този начин хората да ги открият и да оценят изкуството им.

Разкажете ни за 2-годишната ви дъщеричка Виржиния? Дали е наследила вашия талант?

Прекалено е малка, за да мога да преценя, но съм сигурен, че ще е много музикална. Двамата ми синове от малки свирят на пиано и въпреки че в началото малко се сърдеха, когато ги карах да вземат уроци, сега са благодарни за това, че съм настоявал и не съм им позволил да се откажат. Иначе Виржиния е прекрасна, нали не мислите, че мога да кажа нещо различно за собствената си дъщеря? (смее се)

Разбрахме, че тя пътува навсякъде с вас? Ще ви придружи ли и в София?

Да, ще бъде с мен. Където и да пътувам, тя винаги е с мен.

Записвали сте дуети с някои от най-големите звезди в шоубизнеса – от Сара Брайтман и Селин Дион до Дженифър Лопес и Нели Фуртадо. Има ли изпълнител, с когото сте искали да работите, но не се е получило?

За да се получи добър дует, все пак трябва да се прецени дали двата гласа ще си паснат, а това не винаги е толкова лесно, колкото ви се струва. Да, записвал съм много дуети и ще продължа да го правя, обичам да работя с други изпълнители и всеки път научавам нещо ново. Но ако трябва да бъда честен – наистина имаше един дует, който така и не беше реализиран.

Може ли да ни разкриете с кого?

С Барбра Страйзанд. Преди около десет години тя самата се свърза с мен и ми предложи да направим съвместно парче. Записахме го, но след това се оказа, че има някакъв проблем с музикалните ни компании и те не позволиха да го издадем. Кой знае, един ден може и да го чуете, сигурен съм, че ще ви хареса. Барбра е уникален изпълнител, много обичам да я слушам.

За финал – може ли да ни кажете какво ви зарежда?

Лесен отговор. Моята движеща сила е любовта. Любовта към децата ми, към моята съпруга, към почитателите ми, които идват на моите концерти и слушат албумите ми. Без любов едва ли изобщо щяхме да съществуваме.

Коя е Магдалена Калчева?

Китарното кросоувър дуо CARisMA е съставено от класическите музиканти Магдалена Калчева и Карло Кориери. Още от самото начало те си поставят за цел да смесват невероятна китарна техника с модерен и напредничав звук.

Резултатът е напълно естествен кросоувър стил, който свързва по нов начин класическата музика със свиренето на китара.

Магдалена и Карло се събират заедно през 2011 г., след като двамата имат успехи като соломузиканти. Малко след това късметът им се усмихва и те имат възможността да свирят пред световноизвестния тенор Андреа Бочели. Маестрото е възхитен от техния талант и аранжимента, който са направили на увертюрата от „Сивилският бръснар“ на Росини. Без да се замисля, Бочели веднага им предлага да подпише договор с тях и да продуцира техен албум.

Плод на това сътрудничество е дискът Confessions, в който са включени композиции от филма „Шоколад“, както и селекция от джаз и класически стандарти. Той със сигурност ще затвърди репутацията на CARisMA като едни от най-виртуозните китаристи в света. CARisMA вземат участие и във всички концерти на Маестро Андреа Бочели по цял свят и ще бъдат заедно с него за концерта му на 31 август на стадион „Българска армия“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара