Снимки: Александър Новоселски

сп. „Наш дом“

“Къщура” е най-новият проект на талантливия млад сценограф и дизайнер Маги Митева. Намира се на ул. “Георги Бенковски” 33 в стара софийска къща – домът на Маги, който вече е претърпявал много трансформации.

Това е пространство, подчинено само на свободата, истинска “вила Вилекула”, място, което Маги отдавна е превърнала в експериментална зона за творчески импулси. Сега там в двора и на първия етаж е създаден приказен детски свят от ненужни стари вещи.

Маги е истински магьосник в трансформирането на разнообразни предмети в произведения на изкуството. Помним галерията й “Лумаги” на същото място, където можеха да се видят нейните бижута, осветителни тела и декорация от хартия, тел, найлони, кабели…

В новия си проект Маги е работила заедно със съпруга си, младия поет Ивайло Добрев. Въображението им е създало столове – кончета, море от чували, моряци от стари столове, жаба от детски акордеон, човечета с глави от тигани и крака от кухненски шпатулки, птици от обувки, пчели от крушки… Пространството е изпълнено с чудати и вдъхновяващи идеи.

Предназначено е за детски партита – алтернатива на баналните детски клубове. Предлага се точно такова, каквото е, без аниматори и организирани забавления. Може би, заради това тук децата истински усещат свободата и дават воля на фантазията си.

“В днешно време те са пренаситени с филми и играчки и всичко им е поднесено наготово. Липсва разбирането и усещането на творческия процес. А е факт, че по-малките с голямо удоволствие се забавляват с напълно обикновени неща, като пластмасови бутилки, хартия, сламки, защото по този начин съвсем естествено развиват въображението си”, казва Маги. Точно тази концепция е базата на “Къщура”. Правенето от нищо нещо, рециклирането, превръщането на баналното във фантастично – всички тези неща развиват ценностната система на децата и им показват възможната алтернатива на консуматорския начин на живот.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара