Това е историята на едно семейство, в която силната връзка между съпруг и съпруга и сексът в семейното ложе вървят ръка за ръка, при това от много години. Добро семейство и много страст под завивките. За мнозина подобна симбиоза е нещо трудно постижимо, още по-трудно за поддържане. Въпрос на любовен триъгълник. Съпруг – за семейство. Любовник – за семейното ложе.

В края на месец юли тази година съдът оправда един от героите в нашата история. Напълно. Той беше обвинен в изнасилване.

Историята започва преди около трийсетина години, когато момче и момиче се запознават. Минават години и двамата създават семейства. По странно стечение на обстоятелствата в едно и също село. Годините и рутината превръщат живота им в сива рутина. И ето, след години обществен просперитет, икономическата криза в България се настанява трайно в живота. Децата тръгват по своя път. Съпругът намира работа далеч от селото. Това автоматично означава много свободно време за съпругата. А от мен да знаете, ако една жена има много свободно време и й е скучно, очаквайте проблеми.

Проблемите никога не започват с драми. Напротив – със страст и удоволствие. В случая съпругата тайно и трайно прикотква момчето от ученическите си години в своето (респективно и на съпруга й) легло. И така години наред.

Конспирацията обаче е трудна във века на комуникациите

Телефонът на невярната съпруга винаги стоял на нощното шкафче, за да може да каже лека нощ на любящия съпруг, преди да се отдаде на страстите на любовника. Именно този телефон и тези страсти предопределят драмата, която чака пред вратата. Вероятно никой не може да каже как любовниците са бутнали мобилния телефон в леглото и как са натиснали бутона „набери“, но това се е случило.

Представям си почудата, превъзбудата и обидата на добрия съпруг, когато неговата любима го набира, вероятно да му каже някаква нежна дума, а вместо това в продължение на 12 минути слуша всички онези звуци, заради които мъжете харесват XXL каналите.

Възможно е да се е ядосал и поради потискащия факт, че онзи продължава повече от 12 минути смешните движения. Възможно е всичко, но за тези 12 минути той разпознал гласа на любовника – негов близък, от близко семейство. Съпругът направил възможно най-решителното. Обадил се на свой приятел съсед и му казал бързо да тича до дома му, защото там имало друг мъж.

Приятел в нужда се познава. Съседът взел брадвата от дръвника и се затичал към дома, където неверниците продължавали да търсят измеренията на думата „оргазъм“. Почукал силно на вратата. Стреснатата съпруга отворила вратата с възмутителното „ама какво правиш ти тук, луд ли си“. Луд, не луд, всеки мъж знае къде да търси любовниците – под кревата, в гардероба или… точно така – в банята.

Започнах с това, че между съпрузите има силна връзка. Очевидно е станала и проблематична след подобно разкритие, но жената, изглежда, държи освен на честите оргазми и на съпруга си. Точно поради тази причина тя пуска жалба в полицията, че е била изнасилена от любовника си. Демонстрация в стил „аз обичам семейството си“ и „никой не може да застане между мен и съпруга ми“. Клетият любовник. Освен че станал за резил, че семейството му пропаднало, но и три години тази история разказват всички в района на Сливен, влачат го по съдилища, където в детайли трябва да говори едно и също.

Болката изчезва, срамът остава

Вероятно изневерите, любовните триъгълници и масовките са нещо обичайно в ежедневието и затова въпросът можем ли да запазим дълго време страстта в дома, могат ли един съпруг и съпруга да си бъдат себедостатъчни дълги години, изглежда обречен на кратко „не“.

Има хиляди теории, които можем да четем в по-модерните списания. Тези теории ни доказват, че хората не са моногамни. Не са създадени да живеят по двойки цял живот. Според мен това е чисто човешки начин да намираш оправдания за действията си. Според една от световните религии от всички смъртоносни грехове само убийството и прелюбодействието са най-тежки, защото те са неотменими. Можеш да поискаш прошка, да върнеш откраднатото, да върнеш уважението си към родители, приятели. Можеш всичко, но не можеш да върнеш убития, не можеш да заличиш изневярата. Българският гений го е казал по друг, простичък начин „Бой и е… не се връщат“.

Прелюбодействието е по-лесният път. По-разнообразният и по-примамливият.

Ако всеки се върне и направи бърз преглед на връзката си по събития, рано или късно ще открие кога момичето, в което е влюбен, се превръща в „жената“, а момчето, на което си се възхищавала – в „чичка“. Със сигурност рутината убива връзките. Стремежът към покой – също. Трудните моменти – най-много. Със сигурност е по-лесно да влезеш в чуждите чаршафи, вместо да построиш дом. Със сигурност е по-лесно да извадиш сто лева за ресторант и презервативи, вместо да събираш за образование на децата и за нова холна маса. Цената, с която се плаща битката за дома, обикновено е страстта.

Струва ми се обаче, че

първото нещо, което убива страстта в семейството, е успокоението

Спокойствието, че всичко е наред, че всичко може да бъде простено – килограмите, пиянството, мачовете… В обратния вариант: липсата на грим и на цялостна грижа за себе си. В крайна сметка страстта се държи върху две много важни неща – визията и докосването.

Погледнете сватбите. Особено в днешно време. Младите се стараят да изглеждат предизвикателно, артистично. Игриви са. По-възрастните вадят от гардероба онези дрехи, с които най-вероятно са изглеждали адекватни преди много години. Това показва началото и края на страстта.

Като казвам „семейство”, не приемайте, че проблемите в страстта са само за по-дългите бракове. В огромна част от младите семейства нещо се счупва още на първия месец след венчавката. Неслучайно романтичният период си има име – „меден месец“. След това идва сметката, наречена ежедневие. Повечето хора не успяват да запазят меда, защото искрено са убедени, че това ще е, „докато смъртта ни раздели“. На практика опредметяването на вечността на брака се изразява във вица, когато жененият от 20 години мъж си помислил: „Ако я бях убил, да съм я излежал“.

За да се запази страстта между двама души, трябва всяка следваща година от съвместния си живот да започват като в телевизионен сериал – същите герои, но отначало. Трябва да има усилие, трябва да има обрати, трябва да има хепиенд и още повече любов с хепиендинг.

Очевидно е, че след определени години изглежда нелепо да лежите във ваната и да палите свещи. Но определено във всеки етап от връзката има неща, които могат да запалят отново страстта, само че – внимание! – това не може да стане само с усилията на един.

Помня като дете, че беше модерен едни сръбски лаф, който казваше, че любовта е дума малка за един, прекалено голяма за трима и точно направена за двама. Има ли триъгълник, не се заблуждавайте, че обичате семейството си. Може да нямате сили да променяте бита и затова да не искате да напуснете дома, но това само показва колко далечни сте със своя съпруг или съпруга.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара