Какво си представяте, когато чуете думата „нежност”? Майка с дете? Двойка, която се прегръща? Цвете в полето? Забелязали ли сте колко много нежност получаваме всеки ден?

Омекотителите ни осигуряват нежно докосване на дрехата до тялото. Самобръсначките нежно премахват нежеланото окосмяване. Верото с балсам е нежно към ръцете ни. Десислава е на нежна дрога. Люси и Играта пеят специално за нас нежен рап. Вестниците нежно ни убеждават, че ще се оправим. Нежно отвличаме вниманието на детето си от клошарите, които спят на улицата. Нежно обясняваме на готиния пич, който ни е извел на среща, че е страхотен, но не може да ни осигури това, което искаме, затова е добре, докато е време, нежно да се разделим.

Всичко правим с финес, нежност и грижа за другия. Това не може да се отрече. Ако публичните екзекуции все още се практикуваха такива, каквито са били преди векове,

палачът щеше нежно да поставя главата на своята жертва на дръвника

Щеше да замахва внимателно. За да нанесе чист удар. От първия път. Слава богу, вече сме достатъчно изнежени, за да не се убиваме по този начин.

Това ме кара да си мисля, че предсказанията за 2012 година ще се сбъднат. Не, не тези за края на света. А тези, според които като с магическа пръчка ще се появи нов свят. Тогава хората ще са добри, няма да се вълнуват от материалното, а ще си помагат и ще се обичат. Ще бъдат нежни един към друг.

Струва ми се, че точно така ще се случи. Защото, нали виждате, нежността вече е навсякъде.

Преди време четох едно изследване. Според резултатите от него, за да е щастлив, човек се нуждае от 20 прегръдки на ден. Вместо да изпитам облекчение, че рецептата за щастие вече ми е известна, се почувствах леко объркана.

20 прегръдки – добре. Но какви точно? Любовни? Майчински? Съчувствени? От съжаление? За „здравей”? За раздяла? Задушаващи? Освобождаващи? Подкрепящи? Всеки вид прегръдка ли се брои или само някои?

За себе си преформулирах резултатите от изследването така: човек има нужда от 20 мига нежност на ден, за да бъде щастлив. За да се усложни още малко задачата, в тези 20 мига се включва нежността, която проявяваш към някой друг, и умението да приемеш нежността, която проявяват към теб.

Проблемът обаче е, че не се чувствам щастлива. Около мен се леят потоци от нежност. Само че… нещо не се получава. Може би трябва да почакам до 2012. Представям си как на 31 декември 2011 година точно в полунощ хората започват да се прегръщат. Познати. Непознати. С едната ръка хвърлят пиратки в чест на празника, с другата се прегръщат. Ранените внимателно и нежно биват отнасяни в болница, а останалите продължават да се прегръщат.

Да си говорят нежно, да пеят нежно,

да мият чинии нежно, да се епилират нежно

и още по-нежно да оставят децата си да играят на компютъра с часове, вместо да им обърнат внимание. Ще настане една наистина нежна революция. И след това всичко ще е наред.

Нежността ще бъде официално въведена в книгите по стил и етикет. И вече никога няма да чувстваме липсата й. Тогава няма да ви е трудно да кажете много бързо какво си представяте, когато чуете думата „нежност”. Просто ще знаете, че това е най-страшното оръжие на Новия свят.

Затова ви приканвам. Докато още е незаконно да сте нежни. Докато още не е задължително да сте нежни към всички. Докато все още нежността се изразява в поглед, жест, усмивка, докосване, грижа за някого. Някой близък до сърцето ви. Проявявайте я. Дори и да не е по 20 пъти на ден. Само така може да отложим Новия свят и да живеем дълго и относително щастливо в Стария.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара