Според известната диетоложка водата е нужна за всеки по-важен процес в организма

Водата е много важен фактор за здравето. Тя е нужна за всеки по-важен процес в организма. В тялото трябва да има средно 60% вода, а когато се дехидратираме, този процент намалява и рискът за живота ни и външния ни вид се увеличава многократно. По отношение на водата специалистите са категорични – 30 милилитра на килограм човешка маса. В проучванията на хранителния модел на българина виждаме как все по-малко се сещаме за водата в хранителния си режим. Когато усетим жажда, това вече е късен симптом на дехидратация. Затова пиенето на вода е много важно. Трябва да се пие минимум литър и половина вода на ден. По толкова губим с урината, а отделно от това и по половин литър с потта и дишането.

Вода трябва да се пие между храненията. Водите да не са еднотипни, да има разнообразие. Всяка вода има свой химически състав. В никакъв случай само минерална вода. Никой от нас, експертите, не би казал: „Пийте само минерална вода! Напротив, бихме казали, пийте изворни води!“ Това са балканските води – витошката вода, панчаревската вода.

Водата е изключително важна и в процеса на отслабването като силно средство в борбата с глада, който го съпътства. След вечеря, когато сте гладни, в първия период на редукция на теглото, пийте две чаши вода и след десет минути ще ви мине.

Водата при диета

Специалистите съветват да не пием газирани и подсладени напитки, богати на консерванти, оцветители и захари. В режим на хранене с цел намаляване на теглото, водата е изключително необходима и се препоръчват минимум 1.5-2 литра вода на ден. Препоръчителната дневна доза е различна за всеки и се равнява на 30 мл на килограм от теглото. Добре е да се избягва и високата консумация на сол. Това е важно, тъй като по-високата консумация на сол води до задържане на течности в организма, което забавя разграждането на ненужните мазнини. Когато мислим за солта обаче, често забравяме за напитките. Склонни сме да се лишим от сол, но ако изпием 2 литра минерална вода, в която има соли и минерали, реално не помагаме на организма си в процеса на отслабването и очистването от токсините, а напротив. При диети е важно да пием вода, бедна на минерали и соли. Такива вода е изворната вода. Добре е да си дадем сметка и за това каква вода пием и да изберем най-добрата вода за нас, но за това е важно да познаваме видовете води.

Не всички води в бутилка са еднакви

Много често срещана грешка е да мислим, че всички води в бутилка са минерални. Те могат да бъдат минерални, изворни или трапезни. Минералните води се добиват от 300-700 м дълбочина, те са термални –обикновено над 20С, и са с по-висока обща минерализация. По-известните минерални води в България са с обща минерализация 200-450мг/л и е добре да се редуват с изворна или трапезна/чешмяна вода. Такива са Девин, Горна баня, Банкя, Хисар и др. При диети обаче се препоръчва да се консумират води, бедни на минерали и соли, за да се избегне излишно задържане на вода. Изворната вода, представена в България от Девин-изворна, се добива от по-малко от 200 м дълбочина и е с много ниска минерализация – 82мг/л, и много ниско ниво на натрий/ сол – 5.4мг/л (при норма от 200мг/л). От друга страна, трапезната вода също е с много ниска минерализация, но това е в резултат от обработка с цел дезинфекция или отстраняване на нежелани микро- или макроелементи или лош мирис/ вкус.

Околната среда

Водата е много деликатна и изключително много се влияе от околната среда. Най-добре е водата да идва от екологично чист район без индустриално производство далеч от големите градове – и в идеалния случай от планината. За да разберете откъде идват водите, четете етикетите им – минералната и изворната вода задължително носят името на извора или мястото на бутилиране.

Чашата на здравословната хидратация

Вода можете да си набавите по много начини, но не всички напитки се отразяват еднакво на организма. Чаят и кафето доставят вода, но съдържат алкалоиди, което може да повлияе на хидратацията, затова не трябва да се прекалява с тях. Например: бременните жени не бива да консумират повече от 200 мг кофеин на ден. Това е еквивалентът на около две чаши кафе или около две чаши и половина черен чай. Млякото съдържа много от основните хранителни вещества като протеини, витамин Б и калций, а също е и източник на вода. Въпреки всичко то съдържа наситени мазнини, затова е добре юношите и хората в зряла възраст да избират нискомаслено или обезмаслено мляко. За деца на възраст между една и две години препоръчителното мляко е пълномасленото. Плодовите сокове и шейковете могат да съдържат плодови пюрета, което добавя фибри и това е добре. За съжаление, тъй като плодовите сокове и шейковете съдържат захар (следователно и калории) и могат да бъдат киселинни, те представляват потенциална опасност за вашите зъби. Безалкохолните напитки често съдържат захар, което добавя към калориите, и могат да представляват заплаха за зъбите ви при честа употреба. Единствената течност, която можете да приемате обилно без притеснения, е водата. Тя е единствената течност, от която се нуждаете за своята хидратация, а другите напитки просто ви доставят вода и… още нещо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара