Снимки: Дилян Марков@DilianMarkovStudio

Грим и коса: Милослава Неделчева

Високите красиви жени нямат нужда от бижута. И без тях са обект на възклицания и коментари. Дали достигат до техните уши? Зависи от височината на собствената им камбанария. От върха на своята Венета Харизанова чува и вижда много добре. С красивите си очи и ръст от 1.80 см.

Данните споменавам, защото притежателката им е модел. А в модата размерът винаги има значение. За Венета бижутата са излишен товар. Понякога такова е отношението й към дрехите. Готова е да ги захвърли така, както стори за тази фотосесия. Никак не е лошо, когато красотата и истината са дръзки и голи. Тази й прямота има и пряка връзка с характера й. Когато разговаря, Венета не спестява нищо. Спокойно би могла да работи в радио – любовта й към говоренето не познава граници.

Безгранично е и любопитството,

което я отвежда на най-невероятни места по света. Целта – да потърси и намери себе си.

Тя е един от най-успешните ни модели, с красота, ценена повече в чужбина, отколкото в България. Киното е изкушение, което има два генерални дубъла в живота на тази хубава жена. Затова я помолихме да поиграе на кино и съблазън. Подхожда й.

Един от първите й ангажименти като модел я отвежда в Рим. По онова време никой в България не е очарован от снажната фигура на Венета. Но древният град излиза с прилично предложение за реклама на чорапи и хонорар от 2000 евро. В края на снимките, оказва се, сумата била 12 000 евро. Сладка грешка на езика, който Венета сега разбира и говори добре.

Освен с италианския тя е съвсем наясно и с английския. Заслуга за това има бабата, на която е кръстена. Венета-старша била строга директорка на детска градина. И още по-строга възпитателка на внучката си. Писане на домашни с книги под мишници за правилна стойка – ето урок от ежедневието.

Don’t trouble the trouble, untill the trouble troubles you! (Не дърпай дявола за опашката – б.а.) е приятният идиом, който малката Венета научава. И чието значение пренебрегва често като вече пораснала.

 

Властен характер – ето какво още се предало от баба на внучка. Венета хич не обича да й натрапват житейски правила и ценности.

 

„Материалните неща нямат голямо значение. Значение има единствено това някой да те обича”, кратко обявява тя.

Нейната любов има 11-годишна история.

Запознала се с Емил в сауната на хотел в Банско. Тогава Венета придружавала майка си на конгрес по гинекология. От горещината в сауната до ден-днешен отношенията им с Емил запазват висок градус.

Венета твърди, че двамата са пълни противоположности. Той е с 12 години по-голям от нея, има строителен бизнес, обича лова и скъпите вещи. „Аз съм защитник на животните и доста спорим по тая тема. Не разбирам и смисъла от това да се хвърлят куп пари на вятъра. Аз не мога да се привързвам към вещи. Защо например да купуваш баснословно скъпи обувки, като за тая цена можеш да имаш 10 чифта! Каква е тая първенющина,

кой се интересува от етикета?”,

възмущава се Венета и критично се взира в цената на бельото, което облича за снимките.

Има ли тайна формула дългогодишната й връзка с Емил? „Свобода, пълна подкрепа и доверие. Това е според мен. И двамата много се променихме за 11-те години заедно. Разделяли сме се, събирали сме се, а много от причините са били именно ангажиментите ми в модата. Аз винаги съм искала да бъда самостоятелна, да се развивам, да не съм финансово зависима. В началото Емил бе против да работя. Но с годините си извоювах това право. Имала съм моменти, когато не съм работила, но се уверих, че когато акълът не е зает с нещо, само глупости ражда. Затова и не разбирам една масова тенденция при българските жени. Прави впечатление как много от тях гледат да се „обесят” на врата на някой мъж

Той ги „отглежда”, те седят, чакат наготово и хленчат за всичко. Аз не съм възпитана така”, отсича Венета.

Решението да се омъжи я спохожда неочаквано, докато била в Щатите. „Една сутрин се събудих много болна и самотна и осъзнах, че не искам  да живея без любимия мъж до себе си. Събрах си багажа и се върнах в България. „Искаш ли се оженим?” беше първият ми въпрос към Емил, веднага след кацането на самолета. Отказва ли се на такова предложение? Не, разбира се. За броени дни семейният й статус търпи резки промени. На 22-ри декември 2010, в 10 сутринта, тя и Емил

 намират кумове и се женят тайно.

Чак след това казват на семействата си.

Говорим си за участието й в журито на телевизионната надпревара „Умна и красива”. „Българките наистина са едни от най-красивите жени. Толкова хубави и умни българки участваха в това състезание, но къде са през останалото време? Много е трудно да ги видиш да се изявяват, като че ли предпочитат да се скрият в къщите си. Доста съм пътувала и живяла в чужбина, затова правя сравнения. В Италия например, жените не са такива хубавици, но с гордост си носят кривите носове и големите задници и излъчват самочувствие, което направо крещи: „Ей, виж ме, аз съм красива!”. Тук е тъжно да видя красиви, но неуверени жени. Комплексирани, смачкани от живота, оплакващи се. Ами спрете да се оплаквате, променете си мисленето, оправете си живота! Това бих ги посъветвала.”

Приема успехите си в света на модата за чист късмет, не за кариера. Още в самото начало я питат накъде е тръгнала с тия внушителни размери и фигура, но тя не се отказва. По типично нашенска логика, признанието в България идва, след като първо успява в чужбина. За свой най-голям успех Венета счита

победата си в световния конкурс

Fashion TV Become a Star. В конкуренция от 1700 красавици, тя е сред избраните в онлайн гласуване. Заедно с още 23 момичета участва и печели финала в Тел Авив. Амбициите й извън подиума започват и  приключват с дипломи по маркетинг и мениджмънт и право. „Ако някой ден се наложи, да има с какво да се занимавам”, лаконично отвръща нашата героиня.

А истината? Изкушена е от сцената. Хем е изкушена, хем като види прожектор,

изпада в тежка сценична треска. Една много подходяща причина да пробва нещо, в което първия път се е провалила.

Преди време желанието й да работи като модел в Ню Йорк се увенчава с пълен провал. Но й дава възможност да посещава актьорската школа на Сюзън Бетсън. Венета е втрещена от заобикалящите я кандидат-актьори и емоциите, които трябва да сътвори на сцена.

 „Имах чувството, че съм на курс за луди.

Не се справих, разплаках се и избягах.”. Късметът я намира отново, когато й предлагат да партнира на Долф Лундгрен във филма „Механикът”. „Кокаиново момиче” е добра роля за начало. Там разбрала, че кредитните карти могат да се употребяват и по друг начин, когато кокаинът го изисква. Участието на Венета в „Денсинг старс” и предложенията, идващи от тв ефира, я поставят на изпитание. Всичко е наред, докато не види червената лампичка, която дава начало на снимките. Така полека-лека узрява една нова идея. Да се пробва отново в курсовете по актьорско майсторство. Къде? В Ню Йорк, разбира се. Взима решение и тайно праща документите си в New York Film Academy. Получава отговор, че е одобрена и две седмици по-късно заминава.

Тук модата се отплаща на киното с лични спестявания в размер на 5000 долара за 4-месечно обучение, по 14 часа на ден, включително събота и неделя. Всеки учебен ден в Академията започва с 2 часа хипноза и психоанализа. Преподавателката лепва на Венета етикета Miss Perfect и й казва, че

живее в пълен емоционален блокаж.

И прави нагледни сравнения – всички в школата са готови да се отпуснат, не се страхуват да изглеждат несъвършени, да са чорлави, да не им пука за хорското мнение. При Венета всичко е подредено като в супермаркет. От външния вид до емоциите. „Много дълго разговарях с моята учителка за страховете, които имам – страх от провал, мания за съвършенство. Попита ме дали не живея така, както другите очакват от мен. И накрая ми даде съвет – в следващите три дни да казвам на всички, с които общувам, истината, без преструвки. Дотогава мислех, че съм много директна в отношенията си с хората. Но се оказа, че има доста прикрити неща, които ми пречат в живота”.

Друг незабравим миг от обучението във филмовата академия е

лекторският клас на Ал Пачино.

„За да си актьор, или трябва да си роден луд, или в последствие да станеш такъв”. Така им казва Кръстникът. И споделя, че за да влезе във всяка новя роля, работи с психоаналитик до момента, в който почувства, че живее живота на своя герой.

Какво се случва след курса по актьорско майсторство? Венета си идва в България и решава да си намери работа. Меракът за кино я отвежда в Киноцентъра. Да започне от най-ниското стъпало е доста американско и съвсем по вкуса на хубавицата-авантюристка. Венета разнася кафе на екипите, които снимат в павилионите. И късметът отново я настига. По това време се снима италиански филм, а продуцентът Ецио Греджо настоява тя да се яви на пробни снимки. Прочита си репликите и с това си печели договор за участие в следващ филм.

Box office 3d е сбъднат шанс за Мис Пърфект, която от миналата година официално е Мисис България. Италианската продукция представя 5 миниатюри на известни филмови заглавия – Кръстикът, Хари Потър, Гладиатор, Бързи и Яростни и Аватар.

Жената-аватар е ролята на Венета.

Но коя роля може да се сравни с щастието да работиш рамо до рамо с блестящата Джина Лолобриджида? Италианската кино легенда участва в същия филм, а Венета с възхита я описва като фина, но желязна жена.

На финал споделя, че й е коствало десет години, за да излезе от своята черупка и да тръгне по пътя на мечтите си. Дали ще я отведат на желаното място, само времето ще покаже. Суеверна е и никога не споделя за новите си планове. През октомври я очаква участие на Мисис Свят в Москва.

Представя си бъдещето в пълна къща с деца, които със сигурност ще имат най-забавната майка на света. Един последен съвет от тази така хубава и упорита жена: не чакайте добрия шанс да ви открие вкъщи, излезте навън и го намерете сами.

 

0 Коментара