Напоследък все по-често виждаме първолаци, превити под тежестта на огромните си ученически чанти, които след частното училище, отиват на английски, после на пиано, взимат допълнителни уроци по математика, ходят на плуване и карате, а в събота, за разнообразие, посещават и школа по ораторско майсторство. Толкова голямо натоварване за толкова крехък организъм неминуемо води до проблеми.

school-1665537_960_720

Според детския психолог Катерина Дьомина децата са в състояние да се поболеят от прекалените амбиции на своите родители. Според психосоматичната школа

всяка болест е реакция на организма на емоционални преживявания

  • Ангината например, е израз на неизразен гняв. Ако човек изпитва силен гняв, но може да даде воля на чувствата си, гърлото му реагира.
  • Ако детето се плаши, когато му викат и му се карат, много е вероятно да започне да го боли стомахът.
  • По-слабо емоционалните деца също реагират на стреса с постоянна хрема и остри респираторни заболявания.

Така че – ако децата ви боледуват често – помислете си дали причината не е във вас.

Важни са не толкова знанията и уменията на детето, колкото способността му да се адаптира в нова обстановка.

Най-важното за първокласника е да се чувства в безопасност в новата среда, в която е попаднал – училището. Това е единственото и задължително условие, за да може детето да се учи. Няма значение дали вашият наследник може да чете от тригодишен и вече смята уравнения. Ако той е отглеждан предимно вкъщи и няма социални умения, всичко е напразно. За него ще е труден не учебният материал, а общуването с другите деца в колектив в условията на по-голямо интелектуално натоварване. Затова е важно да не пускате детето предсрочно на училище, независимо колко е напреднало с материала.

При децата до 7-годишна възраст тези мозъчни структури, които отговарят за анализа на текст и разчитането на символи, още са недоразвити. До тази възраст детето се учи чрез игри.

Родителските амбиции са вредни.

Странно, но родителските амбиции при децата от началното училище се налагат по-силно на момичетата. Често те биват водени след училище на десетки ненужни занимания, обикновено без тяхното активно желание. Родителите на момчета повече залагат на спорт. Но не на спорта, който детето би избрало, а на обикновено на този, който е тренирал таткото.

Важно е да можете трезво да оцените способностите на детето си. Обикновено тези деца, които в детската градина се увличат по конструктори, ще напредват по-бързо в математиката. Но пък с езиците ще срещат затруднения. Езиците вървят ръка за ръка с музиката. Ако детето ви често боледува, не го насилвайте, запишете го в обикновено училище и не го натоварвайте излишно. Погрижете се само да има добър и мил учител до него.

Не учителите, нито училището, а вие като родители знаете най-добре какъв ритъм на учене е добър за вашето дете.

Главният принцип, по който трябва да се водите е, че училището е създадено за децата, а не децата – за училището.

Домашните в първи клас са абсолютно ненужни, оценките не помагат, а са вредни. Подготовката за училище у дома не трябва да отнема повече от 40 минути. Събота и неделя са дни за почивка, игри и семейни занимания. Обучението в долния курс цели да научи детето на социални умения, а не на задълбочени знания. По-добре да имате здраво и щастливо дете, отколкото 7-годишен стресиран и угрижен човек с гастрит.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара