Ако се съмнявате, че след като Менделсон заглъхне, мъжът застива в развитието си и не се променя повече – за ужас на жена си, то може би имате право. Има приятни изключения. Някои мъже подлежат на обработка повече, отколкото други. Но ако вие сте съпруга номер 2, забравете амбициите си да моделирате въпросния щастливец по свой тертип. Той е това, което вече са успели да направят от него майка му и първата му съпруга. За вас остава да се наслаждавате на завършения продукт или горко да жалите за пропуснатите възможности. Това зависи само от нагласите ви. Останалото не е във вашите ръце.

Понеже все пак обичаме мъжете,

нека първо се съсредоточим върху преимуществата на ситуацията. Не бива да сме черногледи и да си представяме мъжа втора ръка като полуоглозган кокал, колкото и да ни се натрапва подобно сравнение.

Първото преимущество е възрастта. Обикновено въпросният мъж е четиридесетгодишен, напълно зрял човек, който отдавна се е ориентирал накъде върви. Той не се лашка в търсене на собственото си аз и прочие студентски клишета. Примирил се е с каквото трябва, спечелил е някои битки, други е загубил и от това само е натрупал опит. Значи попадаме на стабилен тип, равно отдалечен от пубертета и климакса.

От една страна е така. От друга обаче, не чакайте младежки дух в обръгналия на скатавки след поредния семеен скандал мъж. Той предпочита да се излегне на дивана пред телевизора, вместо да ви заведе на купон. Може да ви пуска любимата си музика, но тя ще е написана малко преди вашето рождение. Предпочита да си сложи тъмен костюм с дискретно райе вместо оранжеви джинси. (И по-добре, като се замислим.)

Разказва вицове, но за милиционери

Обича хубавите коли, но това за него е мерцедес, а не открит джип. Парадоксът на възрастта е, че дори този човек да е натрупал достатъчно средства, за да ви заведе на диво нощно сафари под звездите на Африка, ще предпочете климатизиран скучен хотел на тихо и спокойно еснафско място. Разбира се, не е задължително с годините мъжът да се превърне в сухар, но вероятността е голяма.

Ако бихте нарекли горното просто уравновесеност, каквато отдавна търсите, да преминем нататък. Второ, ужасно важно предимство на вече женения: той е напълно в състояние да се грижи за себе си, следователно не търси бавачка, а съпруга. При това не става дума за такива тривиални неща като пускането на миялната машина, а за фундаментални. Човекът няма да си позволи да изхарчи цялата си заплата за една вечер в клуб и след това цял месец да разчита на тънкопаметните си приятели, вече забравили предишните заеми. Няма нужда да го следите дали си е лъснал обувките, той, представяте ли си каква изненада, може и сам. Мъжът с опит не забравя да плаща сметките, да налива бензин и да ходи на фризьор. Той вече е обучен – или от първата си жена, или от нещастния си животец като ерген след развода.

Лошото е, че навиците са така дълбоко вкоренени,

че не могат да се променят. Никакъв шанс за измъкване от калъпа. Той вече е свикнал от години да прави едно и също нещо всеки ден и единствената промяна, за която е готов да жертва уютното си еднообразие, е вашето присъствие. Ето ви пример. Тази неделя настроението ви е твърде хубаво, за да го потискате с традиционния обяд у майка му и последващата обичайна неделна тройка: телевизия, секс и телевизия. Нека днес да се научим да яздим коне, предлагате вие, напомпана с ентусиазъм, който бързо издиша след красноречивата му снизходителна полуусмивчица, която идва да каже, че сте твърде млада и глупава, но нищо, той и така си ви обича, а сега – бързо се обличай, че ми мирише на пържени кюфтета.

Но докато още си говорим за кюфтета… Ако горният е поживял сам, това ни дава възможност да изтъкнем още едно важно предимство – той не смята, че рецептата за супа топчета е тайно свещенодействие, достъпно само за малцина избраници. И още по-важно –

не се срамува да се забавлява в кухнята

Резултатът може приятно да ви изненада. На пръв поглед – добре. Само че в състояние ли сте всяка вечер да се преструвате на очарована от поредния експеримент на тема «пържени яйца с каквото намерим в хладилника»? Дали защото поживя няколко години сам и гледаше да натрупа запаси за черни дни, братът на моя приятелка – щастливо разведен, вечеряше всеки ден в продължение на двегодишния си ергенлък нещо, забъркано в тиган, в което преобладаваше невероятно щедра доза олио. Сигурна съм, че точно уханието от въпросния тиган прогонваше потенциалните приятелки на този иначе свестен тип на километри.

Но хайде без буржоазни предразсъдъци. Какво са някакви утвърдени гастрономически навици в сравнение с невероятното качество на веднъж вече женения да сменя памперси? Ето това е нещо незаменимо. Той знае всичко за детските колики, никненето на зъбчета и ако сте късметлийка (по-точно, ако съпруга № 1 е била достатъчно настоятелна), знае дори как се прави попара.

Само че умението да сменяш памперси

не води задължително до желание да го правиш през целия си живот. Ами ако на мъжа, решил да си даде втори шанс, никак не му е до нови бебета, след като току-що се е отървал от първите?! Това просто не се вписва в мечтаната от него идилия на второто семейство, а ако новата му съпруга иска цялата порция от брака, налице е голям проблем.

Всъщност колкото и щастливо да живее новата двойка, сянката на бившето семейство винаги издайнически дебне зад ъгъла. Най-лошият вариант, разбира се, е ревнива и

обсебена от мисълта за Него бивша

съпруга. Ако тя смята, че животът й никак не е справедлив и за това сте виновни вие, ако се чувства самотна и стара, пригответе се за кошмар наяве. Битува една порода отмъстителни жени с ниско самочувствие, които преживяват само с идеите как да вгорчат ежедневието на някого, когото сами са отхвърлили преди време. Е, има редки случаи, в които бившите и настоящи са почти приятелки, любезничат по телефона и събират децата си по рождени дни, но те са в рамките на статистическата грешка.

Най-неприятното от всичко вероятно е пълната обремененост на новия стар съпруг. Колкото и да се различава настоящата жена от бившата, сравнението е неизбежно. «Ето, казва той, тя правеше точно същото като теб! Защо се разведох според теб?» Или пък: «Никога не си позволявай да ми казваш да не шофирам след някоя и друга чашка. Тя непрекъснато ми натякваше.» Парадоксът е в това, че

успешно-разведеният-и-отново-женен

хем е намерил вас след дълго търсене на нещо различно от предишния си живот, хем през цялото време вие трябва да доказвате колко сте по-добра, по-умна, по-работлива и секси, по-грижовна, досетлива и още много по-. А това е тежка роля, ако сте решили да я играете през остатъка от живота си.

Май се получи доста мрачна картинка. Но сякаш пропуснах нещо – мъжете, извоювали свободата си, са ужасно привлекателни, нали?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара