Много хора биха се засмели и казали, че за 22 години човек нищо не е успял да научи. От една страна, това е самата истина, но от друга – човек се учи, докато е жив, без значение от възрастта. И тъй като всеки от нас преминава през своя живот по различен начин и си вади индивидуални изводи и поуки, е хубаво и „млади и зелени“, и „по-зрели“ да се вслушваме в това какво има да сподели човекът срещу нас. Осъзнавам, че има още много да се развивам и уча, но има и неща, които човек открива, без значение на каква възраст е. Ето и моите 22 урока, които научих през първите 22 години от живота си.

1. В този живот нищо не е фатално

Дори денят да е бил кофти, ще мине, фишът в пощата ще се плати, а проваленият изпит ще се вземе на поправката. Всичко си има решение, просто трябва да поемем дълбоко дъх и да не се предаваме.

2. Да обичаш някого е избор, който правим всеки ден

В перфектния свят се разбираме с всеки. Половинката ни е мечта, приятелите – страхотни, а родителите ни винаги ни разбират, но това невинаги е така. Не само ние имаме трудни дни, понякога хората около нас не са това, което ние сме изградили в ума си, че са. Но това не значи, че не ги обичаме. Дори и в най-трудните дни, ние избираме любовта.

3. Всеки се движи със свое темпо

Светът не е състезание. Движи се със свое темпо. Това, че приятелите ти са завършили университета преди теб или имат по-добре платена работа не означава, че ти си се провалил. Никога не е късно да започнеш нещо.

4. Това, че някой е част от семейството ти, не означава, че не може да те нарани

Роднините невинаги са прави. Дори и да си мислят, че ти правят добро, това не винаги е за добро. Важно е да се научим да разграничаваме какво е най-доброто за нас, а не какво другите смятат, че е, дори и да са част от семейството ни.

5. Щастието е в малките неща

Не трябват много пари, скъпи коли и пищни партита, за да е щастлив човек. Ние сами си създаваме щастието, а то е навсякъде около нас. Мирисът на топло кафе сутрин, усмивката на любим човек, пухкавата котка, която се пече на слънце.

6. Здравето е особено важно – както физическото, така и умственото

Здравето е важно, без значение от възрастта. Хубаво е да му се обърне внимание от по-рано, за да може да се чувстваме добре. Но за да се чувстваме физически добре, е важно да се чувстваме добре и ментално.

7. Някои хора идват в живота ти, за да ти дадат урок

Хората, с които се запознаваме или общуваме невинаги ни носят позитивни преживявания. Но от тях също научаваме много, дори и да е какво не харесваме у другите.

8. Любимите хора няма да са вечно тук, затова им се радвайте

Знаем го, но понякога забравяме. Затова е хубаво да си го припомняме. Звъннете на любим човек, чуйте го и си се порадвайте взаимно.

9. Прошката е важна, особено тази към теб самия

Всички правим грешки, някои по-големи от други, но е хубаво да се научим да прощаваме, включително и на себе си. Животът не се живее пълноценно, ако си преследван от вина.

10. Знанието е сила

Никога не е твърде късно да научим нещо ново. Хубаво е човек да търси начин да разширява знанията си, без значение в каква сфера.

11. Храната не е враг, а сила

С навлизането на социалните медии, натискът да изглеждаме по определен начин е голям. Но храната е тук, за да ни дава енергия, сила и да ни кара да се чувстваме добре, а не обратното. Поничката от обяд няма да доведе до края на света.

12. Щастието не се гони

Ние сами сме отговорни за собственото си щастие. Ние избираме с какви хора се събираме, с какво се забавляваме и какви са целите ни. Натискът, че трябва да правим хиляди невероятни неща, за да сме щастливи, е потискащ и недостижим. И най-малкото нещо може да ни носи щастие, стига ние да искаме да го възприемем по този начин.

13. Нещата невинаги се получават и това е окей

Понякога не успяваме да получим мечтаната работа, да си купим новата кола или да сме във връзка с този определен човек, и това е окей. Тези неща се случват, но това не означава, че няма да дойдат по-хубави. Може би така е трябвало да се случи.

14. Всичко, което ти коства вътрешното спокойствие, е твърде скъпо

Животът е твърде кратък, за да си съсипваме нервите с излишни неща.

15. Любовта е компромис

Няма как човекът до нас да е перфектен, все пак всички сме хора и имаме недостатъци. Когато осъзнаем това, тогава започваме да обичаме истински.

16. Може да бъдеш мил и добър и пак да казваш „не“

Това, че не искаш да направиш нещо, не означава, че си лош човек. Всеки има правото на избор и не е задължен да прави неща, които го карат да се чувства некомфортно.

17. Работата е важна, но почивката е също толкова важна

Без адекватно време за почивка и разпускане човек не може да функционира. Чувството на умора ни преследва, а мотивацията, за каквото и да е, не съществува. Затова е важно да се отделя време за физическа и психическа почивка.

18. Нищо не е вечно

Болката, която усещаме, не е вечна, както и щастието. Трябва да умеем да се поучим и от двете.

19. „Голяма част от проблемите ни идват, защото забравяме, че отсреща също стоят хора.“ – дядо Влайчо

Всички сме хора, всички имаме проблеми, но това не означава, че имаме правото да сме жестоки към другите.

20. Има разлика между това да си сам и да си самотен

Може да се чувстваме самотни, дори и в най-пълната стая. Самотата идва от по-дълбоко в душата.

21. Трябва да се гордеем сами със себе си

Дори и най-великият резултат няма значение, ако ти самият не си удовлетворен.

22. Можеш да познаеш какъв е даден човек по отношението му към животните

Ако човек е жесток с животни, които не могат да се защитят, то той ще е жесток и с хората около него.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара