Истанбулският културен център „Ататюрк“ отвори отново вратите си на 29 октомври – Деня на републиката с  великолепна церемония.

Известен още като „Atatürk Kültür Merkezi“ (AKM) от местните жители, новопостроената съвременна структура
препраща към предишния й емблематичен дизайн.

AKM е една от най-важните инвестиции на културния път „Бейолу“, създаден от Министерството на културата и туризма като един от най-големите турски проекти за изкуство и култура до момента.

Повторното отваряне на центъра поставя началото на Международния фестивал на Културния Маршрут Бейоглу.

Изцяло реконструиран за две години и половина, AKM посреща посетители през цялата година. Операта в него е с площ от 49 000 кв. м с 2040 места, оборудвана с най-съвременни  технологии. Центърът разполага и с театрална зала с площ от 16 300 кв. м с 802 места, галерия с площ от 410 кв. м и многофункционална зала.

В допълнение към гореспоменатите зали, AKM предлага закрита площ от приблизително 100 000 кв. м, в която има още център за детско изкуство, музикална платформа, студио за звукозапис и библиотека, проектирана като информационен център за специализирани теми като музика, изкуство, архитектура и дизайн. Обновеният комплекс включва също кино и пространства като дизайнерски магазини, заедно с репетиционни зони, учебни стаи за солисти и оркестри, ресторанти, кафенета, работилници, административни и технически звена.

Постоянните институции в новия културен център на „Ататюрк“ включват Президентския хор за класическа турска музика, Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен  оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул.

Изкуството идва на Бейоглу

Истанбул – единственият метрополис в света, който обхваща два континента и е мост между цивилизации, култури и икономики – стартира многостранен, широкообхватен международен градски фестивал, фокусиран върху културата и изкуството.

„Културният път Бейоглу“, подчертава историческите, архитектурни, икономически и туристически ценности на Истанбул. Фестивалът се провежда от 30 октомври до 14 ноември 2021 г., с участието на повече от хиляда артисти на 60 места.

„Културният път Бейоглу“ включва реновирания Културен център „Ататюрк“, както и кулата Галата, кино Атлас, ложата на мевлевите Галата, Мемориалната къща „Мехмет Акиф“ и Културния театър „Тарък ЗаферТуная“, както и много други възстановени исторически, културни и архитектурни обекти – Галатапорт, кино „Емек“ и сцена „Гарибалди“. Маршрутът от Културния център „Ататюрк“ до Галатапорт представя пътуване от миналото към бъдещето сред завладяващата атмосфера на „Бейоглу“, с архитектура, литература, живопис, музика, дизайн и театър.

Фестивалът „Културният път Бейоглу“ ще се провежда ежегодно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара