Една от причините Фейсбук да се превърне в отвратително кисело и отровно място е постоянният стремеж за поучаване на другите у резидентите му. Това не е будене, това е давене.

Тези междусъседски войни за налагане на своята истина (винаги с претенции да е единствена), махленските “другарски” съдилища, соченето с пръст, нарцистичното подигравчийство само втвърдяват хората – в може би погрешните им илюзии, в удобното им вероятно заслепление, в ескейписткото им “сънуване”, но Фейсбук нравоученията далеч не са начинът да събудиш когото и да било от каквото и да било. Точно както изкуственото пъчене и перчене,

кланянето на фалшиви идоли,

токсичните миазми на завистта и жълтите клюки не са начин да станеш известен или красив. Неспособността да се сдържаме, да приемаме смирено съдбата си и човешката природа, своите избори и чуждите избори ни тласка вкупом към място, по-мрачно от кучи гъз.

…И две думи за темата, по която напоследък се изказват всички: една от причините за малкото ваксинирани в България са не кой да е, а българските лекари – голяма част от тях не само не са имунизирани, но и успяват успешно

да разубедят мнозинството свои пациенти,

решили (или колебаещи се дали) да се подложат на ваксинация. Защо? Няма да коментирам, понеже целта ми не е да ги съдя, а само да поставя този факт на масата. В същото време лекарите са и най-потърпевши като съсловие от върлуващата епидемия, а в лично качество плащат огромна, да не кажа неизмерима цена. Дотук с простите отговори – българските лекари са точно толкова различни, колкото и българите като цяло.

Тъй че, ако ви стиска, бъдете будни.

Поне ще знаете, че каквото и да ви се случва – ще е защото вие така сте го направили/пожелали. Но ако предпочитате да спите, ще ви разбера – тази земя не е особено щастливо място. А и животът не е само дар, той трябва и да се заслужи.

Честит 1 ноември!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара