Националният дарителски фонд  „13 века България“ пусна кратко видео, в което най-младият член от екипа на Фонда – изкуствоведът Иван Стефанов представя най-знаковото (според него) дарение от всички близо 90 хиляди, постъпили през последните четири десетилетия.

В Деня на народните будители разлистваме книгата  „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“ и виртуално, за да достигне до по-широка аудитория. Ненапразно четивото с най-забележителните  щедри жестове на световни и български творци, учени, организации и държави носи това име – дарителството е втъкано в

същността и паметта на Фонда.

Както и в неговото бъдеще.

Видеото, заснето от Цветан Игнатовски подчертава ролята на НДФ „13 века България“ като гарант за спазване на волята на дарителя. Защото по-голямата част от произведенията на изкуството, паричните суми, книги и архиви са поверени на организацията, за да стигнат по най-честният и безупречен начин до онези, на които се предоставят.

Освен това Фондът в продължение на четвърт век окуражава младите писатели чрез Националния конкурс за къс разказ на името на Рашко Сугарев. А когато си получил отлична оценка от доказани таланти като Димитър Коруджиев, Деян Енев, Теодора Димова и Георги Величков, наистина ти поникват крила.

Повече от 12 поредни години утвърдени и начинаещи автори, малки и солидни издателства  мерят страници за най-престижния приз за проза „Роман на годината“.

Макар и само с едно издание надпреварата на

Националната награда за млад талант

в съвременното изкуство и наука събира съцветие от най-светлите умове и дарования на България, придобили световна известност и реализация.

ЮНЕСКО по традиция дава патронажа на НДФ „13 века България“ за провеждането на международния младежки фестивал „Река на толерантността“, в който студенти от художествените академии на Балканите и техните преподаватели обменят енергия и идеи.

Траен и желан партньор на Фонда е УНИЦЕФ.

Конкурсът за детска рисунка на тема „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“ е съвместна инициатива, родила незабравими изложби.

Отлично е  и сътрудничеството с Държавния културен институт към министъра на външните работи, както и с още десетки организации и институции.

С това Националният дарителски фонд „13 века България“ изпълнява своята будителска и просветителска мисия докрай!  И прелива дарителската си кауза в други инициативи с морална стойност и устойчиво развитие през годините.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара