Уникалният по рода си културен проект „Театър Габриадзе“ пристига за първи път в България със спектакъла „Рамона“.

Марионетният театър на световноизвестния режисьор и сценарист Резо Габриадзе е едно от националните богатства на Грузия – изкуство, което с минимален мащаб успява да разкаже монументални, универсални истории. Или както Financial Times споделят в свой материал, посветен на грузинския артист – „специалният гений на Габриадзе  улавя  епичните въпроси в малкия мащаб на куклите“.

Габриадзе започва да пише сценарии за киното през 1968 година и през следващите години работи по популярни филми като „Не тъгувай!“ („Не горюй!“, 1969), „Мимино“ („მიმინო“, 1977), „Кин-дза-дза!“ („Кин-дза-дза!“, 1986). През 1970-те години режисира няколко собствени филма, а от 1980-те години се занимава с куклен театър. Габриадзе е и художник, скулптор и графичен дизайнер на книги – с изложби в Москва, Санкт-Петербург, Париж, Рен, Дижон и т.н.

Малкият Театър на марионетките (само с 80 места) се намира улица “Шавтели” в Стария Тбилиси. Построен е от Резо Габриадзе през 1981 г. в  съседство с най-старата сграда в града – базиликата от VI век Анчисхати. Габриадзе е
режисьор, драматург и художник на театъра – пише пиеси, сам създава куклите. Спектаклите му са участвали в най-големите международни театрални фестивали – в Авиньон, Единбург, Ню Йорк, Торонто, Белград, Чарлстон, Дрезден, Москва и др.

Габриадзе е талант, който покорява сърцето

на международната публика, далеч извън пределите на затвореното съветско общество още през 60-те и 70-те години, за да завладее целия свят до наши дни.

Спектакълът, който ще представи марионетният театър „Габриадзе“ в България, е драматичната любовна история „Рамона“ – представление за красива и трагична любов между два парни локомотива. Сюжетът се развива в следвоенния Съветски съюз, където парен локомотив, наречен Ермон, е изпратен на дълго пътешествие до Сибир, за да участва във възстановяването на страната след войната. Рамона трябва да чака своя съпруг на малката жп гара Риони, лелеейки мечтата да живеят щастливо заедно.

Тяхната раздяла продължава

месец след месец и година след година, докато героите преминават през добро и зло.

Когато пътуващ цирк пристига в града, животът на Рамона се променя завинаги. Разделените влюбени ще се срещнат отново, но при какви обстоятелства? Как ще продължи тяхната любов? Това остава загадка за публиката по време на представлението…

Събитието се реализира от фондация „Габриадзе“ в сътрудничество с проект „Свобода в Класиката“, със съдействието на Посолството на Грузия.

Билети за спектаклите са в продажба на всички каси на Easy Pay в София и страната и онлайн в мрежата на EpayGO.bg. Събитието не е препоръчително за деца под 12 години.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара