Категорична подкрепа с 89,5% на българското общество за правото на планиран легален аборт, показват данните от национално-представително проучване, възложено от Български фонд за жените (БФЖ) на социологическа агенция Алфа Рисърч.

С него стартира информационната кампания за репродуктивните права на жените „Моята съдба. Моят избор“, която цели да популяризира нагласите на българите по темата и да развенчае митовете, които се използват като аргументи от някои политически партии и религиозни организации, в опит за забрана на легалния аборт в България.

Обществените нагласи са категорични, че абортите трябва да бъдат разрешени, като жената и партньорът ѝ трябва да имат правото сами да решават този въпрос. Общественото мнение също така е консолидирано около тезата, че правото на аборт е фундаментално

човешко право на всяка жена –

така смятат 89% от пълнолетните граждани на страната.

Резултатите от изследването показват още, че подкрепата за правото на аборт не означава подкрепа за безотговорно поведение, напротив: 86% от българите са на мнение, че е най-добре жената да се предпазва от нежелана бременност, но, ако такава се случи, тя трябва да има право на избор, дали да направи аборт или не.

Добрата здравна и сексуална култура на мъжете и жените се разпознава като ключова предпоставка за отговорно и безопасно репродуктивно поведение, включително предпазване от нежелана бременност. 76% от българските граждани смятат, че още в училище е необходимо да бъдат въведени часове по здравно и сексуално образование.

Обществените нагласи са категорични и по въпроса, че

забрана на абортите би донесла повече негативи,

отколкото позитиви – както лично за здравето на жените, така и в социален план.

Тезите, лансирани от противниците на легалните аборти, остават крайно непопулярни в нагласите на хората: според едва 6% забраната на абортите би решила демографската криза, а 9% са на мнение, че ще се раждат повече деца, които ще бъдат отглеждани от своите родители.

Обществото е далеч от убеждението, че абортът е сред основните фактори за демографската криза. Напротив, той е най-рядко припознаваната причина за обезлюдяването и застаряването на населението. Според мнозинството от гражданите в основата на демографския проблем стои комплекс от социално-икономически фактори: ниските доходи, които принуждават много млади хора да емигрират в чужбина, като по този начин

намаляват жените в детеродна възраст у нас

(82%);световната тенденция в развитите страни – да се раждат по-малко деца, но да им се осигуряват по-добри условия на живот и качествено образование (58%); цялостното застаряване на населението (57%).

По въпроса как трябва да се заплащат абортите – лично или от държавата, всеки втори е на мнение, че следва да бъдат покривани от здравната каса, при условие, че жената е здравно осигурена. Останалата част от гражданите се затрудняват да вземат отношение по темата (26%) или смятат, че тази процедура трябва да бъде платена, независимо дали жената е осигурена или не (22%).

Проучването регистрира сходни позиции по тези въпроси сред всички социално-демографски групи в страната: както сред по-младите, така и сред по-възрастните, в големите и в малките населени места, както сред жените, така и сред мъжете, сред хора с различен образователен и социално-икономически статус.

Кампанията „Моята съдба. Моят избор“ може да бъде проследена в социалните профили на Български фонд за жените във Фейсбук и Инстаграм в следващите седмици. Следете за публикации с хаштаг #МоятаСъдбаМоятИзбор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара