През 2018 г., в рамките на проекта „Скритите букви“, Фондация „Прочети София“ направи първите Литературни разходки. Големият интерес към тези градски турове, провокира създаването на шестмесечната програма от 20 маршрута със свободен достъп, пълни с интересни факти за знакови художествени произведения, истории за значими български писатели и за легендарни писателски места.

Началото на Литературните маршрути беше поставено през май с литературната поредица, подготвена от Лора Шумкова – „Софийски страници“.  На 18 септември Народният театър „Иван Вазов“ ще бъде последната възможност за тази година, в която публиката ще има възможност да премине през различни „литературни спирки“ и да чуе подробности за началото на литературната история на София.

Три писателски маршрута ще се проведат до средата на октомври, а техни водещи ще бъдат авторите:  Мария Касимова-Моасе, Ангел Игов и Иван Димитров. Литературните маршрути на писатели са фокусирани върху срещите със съвременни автори – с разкази от първо лице, с любимите им места, градски легенди.

Първият гост на тази поредица беше поетесата и литературната теоретичка Миглена Николчина. Програмата продължава с писателката, журналистка и специалистка по етикет и протокол Мария Касимова-Моасе. За своя маршрут на 25 септември – Къщата музей на Пейо К. Яворов – Мария казва: „Бих искала да ви разкажа за „моите“ Яворов и Славейков, да споделя как си спомням Сатирата. Едно време тя бе мястото на езоповия език. Там се изричаха истините, които инак хората си споделяха на тъмно и тайно, там властта се страхуваше от словото. На сцената на театъра бяха поставени пиеси на Георги Марков, Станислав Стратиев, Иван Радоев, Йордан Радичков… за тях искам да разкажа…“

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде личният литературен маршрут на Ангел Игов, формиран от негови спомени, важните за него книги, както и от работата му като писател, преводач, литературен критик и университетски преподавател. Това ще се случи на 30 септември.

Заключителният литературен маршрут ще бъде на писателя, поета, драматург и журналист Иван Димитров. Персоналният градски разказ на автора на романа „Софийски дует“ ще започне от двора на СУ „Св. Климент Охридски“ на 09 октомври в 18:30 ч.

Всички Литературни маршрути, водени от писатели, завършват с едночасов разговор между публиката и авторите.

С нови три дати (14 и 28 септември, 05 октомври) продължава и Детският литературен маршрут, чийто водещ е преводачката, авторка на детски книги и съосновател на издателство „Точица“ – Зорница Христова, която обещава четене, игри и литературни пътеки между Валери Петров, Йордан Радичков, Дора Габе и още много писатели. Началният час е 11:00 ч. и турът започва от ул. „Елин Пелин“ 1.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара