Националните есенни изложби се откриха този месец в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив, като с тях започва Есенният салон на изкуствата в Пловдив. Той ще продължи до края на септември.

tumblr_inline_od1gukckYS1sxxu4j_540

Изложбите са едно  от традиционните събития в културния календар на града, форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за една артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където  публиката се среща обичайно с визуалното изкуство.

tumblr_inline_od1gtucNeI1sxxu4j_540

Артистичен директор на Изложбите от 2013 г. е изкуствоведът д-р Галина Лардева, която през последните години смени изцяло формата за представяне на форума. Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на една дебютна изложба, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

14117975_183705828718958_6552802366407897766_nТазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив 2016  е озаглавено ОГЛЕДАЛО. Огледалото е рефлексия и врата към свръхсетивното. От друга страна, то се свива до инструмент за фетишизиране на видимото, атрибут е на глупостта, събира в себе си неизбродимите заблуди, които човекът може да срещне по пътя си.

„Огледалото е едно от най-удивителните явления, с които ни среща живота. Ние осмисляме човешкия си опит основно през образи на огледалото. Съзнаваме или не, мислим със зрението си като за огледално отражение, като огледало си представяме съзнанието си в термините на огледалността мислим отношенията помежду си, защото нямаме друг начин да постигнем своята идентичност, освен, бидейки диалогични същества, когато общуваме с другите и когато виждаме отразени в техните очи, в техните реакции самите себе си“, каза проф. Клео Протохристова от Пловдивския университет при откриването на Националните есенни изложби.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара