Неслучайно ги наричат дарове. Те носят от дълбините на морето богатството от незаменими за здравето и младостта вещества. Екзотичният им вкус ги удостоява с титлата „деликатес”. Притежават и още едно достойнство – не развалят фигурата. И придават неповторим чар на всяка лятна ваканция, особено ако си ги поръчаш край морския бряг. Но крият и някои неподозирани опасности. Как да ги избегнете? Вижте как!

Сезонът на стридите

Смятани за най-изисканите морски продукти, стридите се развъждат и продават целогодишно. Специалистите обаче ще ви кажат, че е редно да си ги поръчвате само през есента или зимата. Това са сезоните, в които тези мекотели съдържат максимално количество хранителни вещества.От май до август те са в размножителния си период. Тогава вкусът им рязко се влошава, а и видът им не е търговски.Ще познаете пресните стриди по плътно затворената черупка. Ако се забелязва малка цепнатина по нея, чукнете я леко с вилицата. Черупката тутакси трябва да се разпука. Ако си остане притворена, откажете се от блюдото. Това е сигурен признак, че нещо не е наред и може да получите хранително отравяне. Качеството на стридите можете да проверите по още един начин: при съприкосновение с нож, пипер или лимонов сок меката част на прясната стрида се свива.

+ Стридите са изключително полезен продукт за страдащите от анемия, тъй като съдържат много желязо, което прекрасно се усвоява от организма.

– При проблеми с щитовидната жлеза трябва да бъдете нащрек с тези морски деликатеси. Те съдържат много йод, което може допълнително да влоши функцията на жлезата.

Миди

Кулинарният сезон на мидите е от средата на юни до края на февруари. Това е времето, в което те притежават най-голяма хранителна стойност. Проверката за качество не е сложна. Пресните миди, преминали термична обработка, са с отворена черупка и розово-сиво месо. Избягвайте блюда, които включват сурови миди. Освен хранително отравяне те могат да ви докарат и заразяване с хепатит А.

– Наскоро беше установено, че мидите са противопоказни за тези, които страдат от т.нар. „аспиринова астма”.

Още едно противопоказание за редовна консумация е и нарушеното кръвосъсирване. В такива случаи е допустимо да се консумират един – два пъти годишно.

Скариди

Можете да им се наслаждавате само след термична обработка, която не бива да е твърде продължителна. В противен случай и хранителните, и вкусовите им качества намаляват.

Отлично приготвените скариди се познават по вкуса – месото е крехко, леко хрупкаво и малко сладникаво.

+ Скаридите са много полезни при предразположеност към сърдечносъдови заболявания – например хипертония. Месото им е рекордьор по съдържание на полиненаситени мастни киселини.

Омар 

 

В меню на английски думата lobster не бива да ви стряска – означава омар. Макар и морски, той все пак си е рак. Затова след термична обработка придобива яркочервен цвят. Когато тази окраска е равна, без светли петънца или линии, можете да сте сигурни, че пред вас е морски деликатес с максимална хранителна стойност. Месото на добре приготвения омар е много меко, топи се в устата. Но това зависи не само от майсторлъка на готвача, а и от сезона на улов. Оптималният период е от септември до април. Ако си поръчате блюдо с този морски дар в други месеци, значи ще ви сервират замразен или консервиран омар.

– Колкото е вкусен, толкова е и коварен. Противопоказен е при всички видове кожни алергии, патологии на жлъчката, хроничен колит и хроничен панкреатит.

Лангуста

Тя е близък родственик на омара и фигурира в чуждоезичното меню под названието rock lobster. Този морски продукт винаги и навсякъде се е славел като голям деликатес. Но крие една малка тайна: женските са по-вкусни от мъжките екземпляри.

Външно „дамите” се отличават по по-дългите си „антени”. Важно е да го знаете, за да направите верния избор.

+ Неотдавна японски учени откриха, че месото на омарите и лангустите съдържа група уникални ферменти, които действат подмладяващо. Те стимулират обновяването на колагеновите и еластиновите влакна на кожата.

Краб/морски рак

Критериите за качество са ясни: месото трябва да е червено, а щипките – без увреждания.

+Както всички други морски дарове, месото на краба е богато на микроелементи и мастноразтворими витамини. Но това не е главното му качество. Морският рак се отличава с голямото си съдържание на аминокиселини, съдържащи сяра – един от най-важните елементи за растежа и здравината на косата и ноктите.

Калмар

Качеството на калмара най-лесно може да се определи по цвета на месото. То трябва да бъде бисернобяло. Ако калмарът е розов или червеникав, не го докосвайте.

– Месото на калмара дразни стомашната лигавица, откъдето следват и противопоказанията: не се препоръчва при гастрит, язвена болест, дискинезия на жлъчните пътища и холецистит.

Октопод

Коронован е за деликатес в повечето европейски страни. Пресен и безопасен за здравето е, когато месото му е бяло, лъскаво и жилаво. Ако е розово и пихтиесто, блюдото не е читаво.

+ Най-полезни са пипалата, които съдържат лесноусвояеми белтъчини.

– Октоподът е противопоказен при хронични заболявания на бъбреците и черния дроб. Не се препоръчва и при болести на паращитовидните жлези. Те регулират обмена на калций, а месото на октопода е много богато на това вещество.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара