В нощта на 12 юли Луната ще се приближи максимално до Земята и ще наблюдаваме Суперлуние, пише The Independent. Това е моментът, когато спътникът ще се окаже в най-близката точка до планетата ни – само на 358 900 км и ще изглежда с 14 % по-голям и с 30 % по-ярък от обикновено.

По време на суперлуние се усилват приливите – така наречените перигейни приливи. Луната и Слънцето определят силата на приливите, но лунният прилив е около два пъти по-силен от слънчевия.

Суперлунието ще може да се наблюдава до сутринта на 11 август, когато спътникът ще залезе и ще започне отново да се отдалечава от Земята. А в нощта на 9 септември пълнолунието ще съвпадне с преминаването на Луната през перигея за последен път тази година. Разстоянието до Луната в тази нощ ще бъде 359 100 км.

За първи път това природно явление е описано от американския астролог Ричард Нол през 1979 година. Той е и автор на термина „суперлуние“. По думите на учените „суперлунието“ се случва около веднъж на половин година. Но през 2014 година приближаването на спътника към Земята може да се наблюдава пет пъти, два от които – на 1 и 30 януари, вече отминаха.

Най-добре Луната да се наблюдава, когато току-що се е вдигнала над хоризонта или пък се готви да се скрие зад края на Земята. В тези моменти тя изглежда много по-голяма, отколкото нависоко поради феномен, наречен „лунна илюзия“.

0 Коментара