Мъжете, които живеят на принципа „Който не рискува, не печели“, които скачат с бънджи или шофират с бясна скорост, са губещи. Поне по отношение на битката за женското сърце, твърдят американски учени.

Дамите предпочитат разумни партньори, а не любители на риска. Това става ясно от изследване, проведено в университета на американския щат Мейн с участието на 48 мъже и 52 жени.Затова пък рискуващите могат да разчитат на авторитет и уважение сред събратята си по пол, твърдят експериментаторите.

„Мъжете смятат, че могат да впечатлят жените, като си играят със съдбата, но всъщност дамите предпочитат да имат сериозни отношения с предпазливи и разсъдливи представители на силния пол“, казва д-р Уилям фартинг, ръководител на изследването.

В същото време за жените огромна притегателна сила има и високият социален статус.

И ако мъж с такъв статус е уважаван от останалите мъже заради склонността си да рискува, тогава това е напълно достатъчен елемент за сексуално влечение.

В хода на експеримента, резултатите от който са публикувани в списание „Ню сайънтист“, на млади мъже и момичета били предлагани няколко сюжета, от които трябвало да изберат този, който най-много им допада – например да се спаси животът на друг човек или да караш бясно автомобил по красив крайбрежен път.

Мнозинството от дамите избрали алтруистичния сюжет (да се спаси човешки живот), като изобщо не обърнали внимание на всички останали, в които имало неоправдан риск.

В това няма нищо удивително, коментира д-рДейвид Луис, член на Британското психологическо общество. Спасението на нечий живот е свидетелство за качества като съпреживяване, съчувствие. А това са много привлекателни мъжки черти, обяснява той.

От друга страна, жаждата за приключения е една от характеристиките на истинския мачо. Обществото цени този тип мъже, а социалните норми са нещо много важно, добавя д-р Луис. Затова и повечето представители на силния пол се стремят към мачо характеристиките независимо от оценката на жените. С напредването на възрастта обаче мъжете все по-малко са склонни да рискуват и тогава нещата си идват на мястото, казва в заключение д-р Луис.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара