Гръцката кухня се осланя на простички ястия, приготвени с качествени, пресни и локални продукти. Най-простата, но прясна риба на скара, полята с малко висококачествен гръцки зехтин и няколко капки лимонов сок, е с вкус, който човек помни дълго време. И не просто, че го помни, ами като се прибере в България, му липсва. Изключително лесно е да приготвите собственоръчно гръцки вкусотии и по този начин да пренесете духа на Средиземноморието и във вашия дом. Единственото нещо, което, за съжаление, няма как да направите, е морският залив със залязващото над него слънце.

calamari-041-Edit

Снимка: Борис Тасев

Панирани хрупкави калмари (за 4 порции)

За да не станат жилави калмарите, е важно да не се преготвят, както и да не останат сурови. Когато панировката стане златиста, вече са готови. Купете си почистени туби калмари – белите с форма на чушка. Първо бръкнете вътре в калмара и опипайте добре стените – ако напипате нещо твърдо, го отстранете. После премахнете тънката бяла ципа. Измийте и подсушете.

Продукти:

калмари – 4 големи туби

семолина – 120 г Семолина е пшенично брашно направено от специален сорт твърда пшеница. Жълтеникаво е на цвят и има текстурата на много фин грис.

царевично нишесте – 50 г

сол – 1/2 ч.л.

сода – 1/2 ч.л.

бира – 200 мл

олио за дълбоко пържене – 1 л

Приготвяне

  • Сипете олиото в подходяща тенджера и го загрейте на котлона. Олиото трябва да бъде поне 4 пръста.
  • Нарежете подготвените калмари на кръгчета с дебелина 1 пръст.
  • В голяма купа разбъркайте с вилица семолината, нишестето, солта и содата. Прибавете бирата и разбъркайте добре, докато се получи хомогенна, гъста каша.
  • Потопете едно парче калмар в панировката и го изпържете в олиото, за да прецените дали е достатъчно загрято. Ако олиото цвърчи и излизат мехурчета, значи е достатъчно горещо.
  • Овалвайте калмарите на порции от по 5-6 парчета и ги изпържете. След като станат златисти, ги извадете в една тавичка, застлана с кухненска хартия, за да се отнема излишната мазнина. Като ги вадите, не ги претрупвайте, за да не останат мазни и да не омекват.

Рецепта на кулинарно училище Amuse Bouche.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара