Кандидати от  рекорден брой държави – 19, се регистрираха за прослушване за място в майсторския клас на Райна Кабаиванска тази година, което е своеобразен рекорд от неговото първо издание през 2001 г., съобщиха от Нов български университет.

kabaivanska

От 9 до 24 септември 2016 г. ще се проведе XVI- тото издание на класа на голямата оперна прима, организиран от Нов Български университет в Софийската опера и балет. Освен от България, регистрирани кандидати има от Испания, Германия, Израел, Доминиканска република, Китай, Великобритания, Пуерто Рико, Италия, Русия, Тунис, Чили, Южна Корея, Филипините и др.

14 млади таланти от най-добре представилите се на прослушването на 8-ми септември ще работят в рамките на две седмици с г-жа Кабаиванска по усъвършенстване на вокалната си техника и сценична подготовка.

Традиционно, майсторският клас ще завърши с галаконцерт на отличилите се ученици – на 25 септември с оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.

Kabaivanska1

Галаконцертът ще отбележи и 25-тата годишнина на НБУ, които се навършват тази година и ще отдаде почит на неговия създател – професор Богдан Богданов.

През декември Школата Кабаиванска подготвя грандиозен оперен спектакъл на операта „Турандот“ на Джакомо Пучини.

Суперпродукцията е съвместен проект на НБУ и Софийската опера и ще бъде поставена в 3 представления – на 9, 11 и 13 декември. Ролите ще бъдат поверени изцяло на  ученици на Райна Кабаиванска от нейните класове от България и Италия, някой от които вече звезди на световните сцени.

До момента фонд „Райна Кабаиванска“ е присъдил повече от 70 стипендии в три категории за обучение с примата – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия и специални едногодишни стипендии за Института “Веки – Тонели” в Модена, Италия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара