Д-р Весела Стоичкова е създател на клиника Happy Smiles Dental Clinic в София. Специализирала е в Москва, повече от 11 г. оглавява Отделението по ортодонтия в една от най-елитните стоматологични клиники в руската столица „Холивуд стоматология“, на която се доверяват редица руски звезди. Д-р Стоичкова е от първите български ортодонти, които успешно завършват сертификационния курс за работа с Invisalign, най-съвременната методика за постигане на идеална подредба на зъбите с прозрачни алайнери.

С д-р Стоичкова ще се опитаме да отговорим защо грижите за здравите зъбки и красивата усмивката трябва да започнат в най-ранна възраст, къде грешат родителите, кои са вредните детски навици, за които трябва да внимават и какви са модерните подходи на лечение

Д-р Стоичкова има ли тенденция родителите да пропускат профилактичните прегледи при ортодонт по врема на учебната година. Какви са Вашите наблюдения?

Съвременните родители четат много и се интересуват от въпросите за здравето и възпитанието на децата си. Днес почти няма човек, който да не знае какво означава ортодонтско лечение. Моите наблюдения са, че расте броят на родителите, които търсят помощта на специалист-ортодонт за корекция на неправилната позиция на зъбите. В началото и в края на учебната година е пикът на първичните пациенти-ученици в нашата клиника. Малко хора знаят, че първата консултация при ортодонт се препоръчва да е около 3-годишна възраст, когато вече са поникнали всички млечни зъби, с цел профилактика на вредните навици и зъбно-челюстните нарушения. Деформациите на тази възраст трудно се забелязват от родителите и най-често децата се довеждат на консултация във възрастта 7-8 години, когато пробиват постоянните резци, особено ако за тях няма място и поникват криво или “в два реда”.

Често в училище децата се хранят с вредна за зъбите храни, какво е добре да се хапва, за да се избегне появата на кариеси и други проблеми?

Да, за съжаление, това е така – децата обичат сладки и лепнещи по зъбите храни, които увеличават риска от възникване на кариес и неговите усложнения. Често учениците след училище остават на занималня или пък се намират на целодневна форма на обучение и храненията извън дома са няколко. В тези случаи трябва да се обърне внимание на това с какво се храни детето, за да се сведе до минимум рискът от деминерализация на емайла. Следва да се избягват меките, кашеобразни храни, които полепват по зъбите и трудно се отмиват от слюнката. Такива са вафлите, кроасаните, кифлите, кашите, баничките. Да се отдаде предпочитание на пресните плодове и зеленчуци, които стимулират отделянето на слюнка. Препоръчително е да се използват за почистване през деня в училище специално разработени за тази цел салфетки с ксилитом или пяни за зъби, които са удобни за учениците.

Знаем, че постоянните зъби започват да поникват около 6-7 годишна възраст, колко често трябва един първокласник да посещава ортодонт, за да се уверим, че зъбките растат правилно?

Достатъчно е първокласникът да бъде доведен на ортодонт преди да започне учебната година, за да може да има достатъчно време за провеждане на диагностиката и поставянето на лечебното апаратче, ако такова е необходимо. По този начин бъдещият ученик ще се адаптира по-лесно и по-бързо към ортодонтското лечение и когато започне училище ще може да се концентрира върху новата среда и учебния процес със самочувствие и увереност.

През учебната година се изменя и стойката, която децата заемат вкъщи и в училище. Влияе ли позицията на тялото на правилната захапка?

Заседналият образ на живот се отразява пагубно на израстващия организъм. Децата трябва да бъдат стимулирани да правят гимнастика в почивките между домашните, да не се оставят дълго време зад електронните устройства. Положението на тялото влияе на положението на главата, а от там и на положението на долната челюст, работата на лицевите мускули и позицията на зъбите и оклузията. Доказано е, че пациентите със сколиоза имат зъбно-челюстни деформации от 75% до 92% от случаите. Неправилната поза на тялото компроментира резултата от ортодонтското лечение.

Какви са подходящите видове лечение за деца под 10 годишна възраст, родителите често се притесняват да слагат шини на децата от естетична гледна точка?

Съществува голямо разнообразие от ортодонтски апарати за корекция на оклузията и положението на зъбите в детска възраст. Изборът на лечебния метод е строго индивидуален и зависи от вида и степента на изразеност на зъбно-челюстната аномалия. Следва да се отчита и образът на живот на детето, характерът и темпераментът на последното. Широко се използват разширителните пластинки, наричани неправилно „шини“. Те са сваляеми, изготвени са от пластмаса и метални елементи и нарушават говора. Системата апарати Миобрейс също е сваляема, но се носи само нощем и 1-2 часа през деня. Но единствените сваляеми практически невидими ортодонтски апарати, които се носят 18-22 часа в денонощието и гарантират идеална подредба на зъбите без дефекти в говора са алайнерите Invisalign First. Те са подходящи за всички деца на възраст от 6 до 10 години. За тинейджърите се произвежда Invisalign Teen, който е предпочитан метод за девойки и младежи с незадоволителна хигиена на устната кухина, които едновременно и искат да изглеждат красиви.

Здрави зъби, здрав дух и здраво тяло – какви са вашите основни съвети за поддържане на добра орална хигиена вкъщи?

Почиствайте зъбите си 2 пъти дневно с четка и паста за зъби, индивидуално подбрани специално за Вас от личния Ви стоматолог. Използвайте конец, интрадентална четка, иригатор, вода за уста – в зависимост от Вашите нужди, отново назначени след обстоен преглед от Вашия лекар по дентална медицина. Спортувайте, провеждайте колкото може повече време на свеж въздух, приемайте достатъчно пресни плодове и зеленчуци в менюто си, усмихвайте се! Усмивката сваля стреса и укрепва имунната система на вашия организъм! Бъде здрави!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара