Жените в менопауза, които заменят месото в менюто си с растителни алтернативи, намаляват риска от преждевременна смърт, съобщи БТА, цитирайки „Мейлонлайл“ и резултати от научно изследване.

Заместването на червеното месо, на пилешкото, млечните продукти, яйцата и рибата с ядки се свързва с драстично намаляване на риска от ранна смърт.

Учените са установили, че ако жените в менопауза заменят яйцата с растителни протеини, намаляват вероятността от преждевременна смърт с 47 на сто. С 11 на сто намалява риска, ако ядките заменят червеното месо, а с 12 на сто – ако вместо млечни продукти се хапват ядки.

Жените, които си доставят растителни протеини, намаляват опасността от летален изход от сърдечносъдово заболяване с 56 на сто.

Изследването е проведено от Американската асоциация за сърдечно здраве в САЩ сред 102 521 жени след настъпване на менопауза, които са били на средна възраст 63 г. в периода 1993-1998 г., като е наблюдаван живота и здравето им в следващите 18 години. Резултатите от мащабното изследване са публикувани в списанието на асоциацията.

Анализът на данните показва, че най-много животински протеини консумират добре образовани, богати жени. Голяма част от тях са бивши пушачки, консумиращи значителни количества алкохол и водещи заседнал начин на живот с малко физическа активност. В тази група има и доста дами, страдащи от диабет тип 2, както и такива с висок индекс на телесна маса – рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара