Тайланд, която затвори границите си заради ковид-пандемията през последната година, вече започва да ги отваря лека-полека, като най-напред облекчава пропускателния режим за ваксинираните туристи. Няма никакво съмнение, че югоизточната азиатска държава е една от дестинациите, за които западняците тъгуват с най-голяма сила.

Точно като екзотична красавица, Тайланд съблазнява дискретно, но до живот – с пъстрота и богатство на гледките и вкусовете, с щедър лукс и още по-щедра природа, но най-вече със спокойната ведрост и любезност на местните хора. Отличително за кралството на таите е, че то единствено от страните в региона съхранява през цялата си история независимостта си – за разлика от своите съседки, всички до една колонии на Англия или Франция в миналото.

Тайланд е коронясана с титлата “голф-столица на Азия” не само заради своите над 250 игрища на територията си, но и заради постоянно мекото тропическо време и вкусната храна. Голфът като спорт и хоби има отколешни традиции в страната – навлиза като развлечение тук преди повече от 100 години, по времето на крал Chulanglongkorn. А през 1923 г. друг тайландски монарх – Vajiravudh проявява толкова голям интерес към голфа, че склонява да построи кралско голф игрище в морския курорт Хуа Хин, където е и лятната резиденция на величеството.

През 1965 г. Тайландската голф асоциация организира първия Thailand Open шампионат за професионалисти. След 27 издания, през 1991 г. най-после го печели тайландски играч – Suthep Meesawat.

Игран някога само от аристократи и членове на двора, днес голфът е широко популярен в кралството на таите. Тукашните игрища са посещавани обичайно от над половин милион голфъри годишно. Причините за атрактивността на Тайланд като голф-дестинация са много: ниски цени, изрядна поддръжка, дружелюбни кедита, спиращи дъха пейзажи… Какво повече му трябва на един запален голфър?

Към изобилието и разнообразието на ландшафти и игрища, които предлага Тайланд, нека добавим и факта, че много от тях са планирани от голф-икони като Гари Плеър, Арнолд Палмър, Ник Фалдо, Джак Никлаус. Страната е домакин на Asian Tour International, Honda LPGA, Johnie Walker Super Tour, Volvo Masters of Asia и, естествено, на Thailand Open. Представяме ви селекция на някои от най-добрите тайландски игрища, които след рестартирането на туризма в Азия очакват с нетърпение пътешественици и голфъри.

Laem Chabang International Country Club

Игрището Laem Chabang International Country Club се намира в околностите на прочутия с нощния си живот тайландски курорт Патая и се слави особено много сред почитателите на голфа, защото е проектирано от Джак Никлаус, смятан за един от най-големите голфъри на всички времена. Без съмнение това игрище е номер 1 в района на Патая (на 109 км от столицата Банкок), а неговият layout дизайн е смятан за един от най-добрите в цял Тайланд. Разположено е на цели 27 дупки, на общо 700 акра и е разделено на три зони – Mountain, Lake & Valey (с по 9 дупки всяка). Всяка “площадка” е коренно различна като сложност и атмосфера. Отворено е за игра и нощем.

http://www.laemchabanggolf.com

Mission Hills Phuket Golf Resort & SPA

Това е друго емблематично игрище, проектирано също от Джак Никлаус на райския остров Пукет в южната част на Тайланд. Mission Hills Phuket Golf Resort & SPA се отличава от останалитe си събратя по това, че почти всяка негова дупка предлага смайващи гледки към Андаманско море с белите му перлени плажове и тюркоазени води. Пищната зеленина наоколо усилва усещането за постоянна игра срещу уголемена пощенска картичка в 3D формат. Но разхлаждащият бриз припомня, че всичко си е съвсем, съвсем live.

http://www.missionhillsphuket.com

Lotus Valley Golf Resort

Lotus Valley край Банкок е по проект на легендарния голф шампион Гари Плеър – едно от шепата, планирани от южноафриканеца в Азия. Следвайки традициите на играта, ризортът комбинира успешно най-доброто едновременно и от старото, и от новото – “старомоден” бутиков сървис, супермодерен клъбхаус с всички удобства и педантично поддържано голф игрище. Към оригиналния лейаут на Гари Плеър е добавен ре-дизайнът на Jon Morrow и Turf Pro Colf’s Craig Bertram, но почеркът на Плеър е съхранен напълно – предизвикателен, стратегически и визуално зашеметяващ.

http://lotusvalley.co.th

Ayodhya Links Golf

Основан през 2007 г. от трийсетте най-богати хора на Тайланд, Ayodhya Links безсъмнено е един от най-ексклузивните голф-клубове на Азия и номер 1 в националната листа. Членството в клуба е възможно само след покана, тъй че единствено „най-големите и най-добрите“ във висшето общество на Тайланд имат достъп до клъбхауса и могат да се смесят с неговата постоянна публика. Архитектурният проект на игрището е дело на дизайнерската компания Thomson & Perret, но финалните щрихи са положени от собственика и президент на клуба Pitak Ihtrawityanunt. Той е дал всичко от себе си, за да се получи един особено предизвикатен лейаут, при който водата „дебне“ почти край всяка от 18-те дупки.

Ayodhya Links се намира на север от Банкок – близо до старата столица на кралството Аютая. Територията му като цяло може да побере и 36 дупки, но въпреки това те са само 18. Запалените фенове на Ayodhya Links твърдят, че е игрище, което изисква максимално съсредоточаване и постоянство (тоест не една и две игри), за да бъде стратегически разбрано и „опитомено“. За голфъри с шахматен ум е идеално.

http://www.ayodhyalinks.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара