B12 e витаминът, получил най-голямо обществено внимание през последните месеци и си заслужава да разберем защо това е така. Този крайно любопитен витамин от група B, чиято пълна химическа структура е разгадана едва през 1960 г., а важни изследвания върху него са наградени с две Нобелови награди, дълго време остава неразбран и пренебрегван от съвременните лекари.

За нуждите на тялото от витамин B12​

Но кое всъщност прави витамин B12 толкова важен за нас? Отговаряйки на този въпрос, ще надникнем в структурата на витамина, за да видим, че основният му изграждащ елемент е кобалтът, откъдето идва и научното му название – кобаламин. Съдържанието на кобалт прави B12 изключително необходим за правилното функциониране на нервната система и мозъка и спомага формирането на червените кръвни телца, които отговарят за транспорта на кислород и хранителни вещества до всички органи и тъкани в тялото. Витамин B12 участва в синтеза и регулацията на ДНК, в производството на мастни киселини и е пряко свързан с нивата на енергия в тялото. Посредством кобаламина се осъществява и синтезирането на основния градивен елемент на хемоглобина – суцинил-коензим А (succinyl-CoA).

Подобно на всички витамини и B12 не се набавя самостоятелно от организма и трябва да се приема допълнително чрез храна и добавки. Но докато витамини A, D и E, които са мастно разтворими и могат да се съхраняват в човешкия организъм, витамините от група B са водно разтворими. Това означава, че при излишък тялото се освобождава от тях посредством телесните течности и на следващия ден ние имаме грижата отново да си ги набавим.

Макар според специалистите количеството B12, от което организмът ни се нуждае, да е много малко (2-4 микрограма), трудното усвояване на витамина лесно може да доведе до дефицита му. Много често причина за недостиг на B12, особено при хора над 50 години, е

възпалената лигавица на стомаха или т.н. атрофичен гастрит.

Той понижава секрецията на стомашни киселини, нужни за отделянето на B12 от протеините в храната. Проблем могат да бъдат и други стомашно-чревни проблеми, чревни и автоимунни възпаления, както и употребата на алкохол, медикаменти против киселини, лекарства при диабет, антидепресанти и много други. Затова дори и да приемаме богати на B12 храни, ако т.н. „вътрешен фактор“ не е наличен, вероятността да усетим симптоми при недостиг на B12 се увеличава.

За вегетарианците и веганите набавянето на B12 е още по-голямо предизвикателство, тъй като храните с най-високо съдържание на витамина са от животински произход. Най-богати на B12 са мидите, черния дроб, скумрията и други видове риба, октоподът и ракообразните, телешко, агнешко и пилешко месо, сирене, нискомасленото мляко и яйцата. От този списък личи, че хората с по-специален хранителен режим трябва да прибегнат до обогатени с витамини храни (тофу, зърнени закуски) или да приемат различни хранителни добавки, за да си подсигурят нужното количество B12.

Не трябва да забравяме, че дори и лекият недостиг от този витамин може да доведе до анемия, хронична умора и дори депресия. В дългосрочен план липсата му предизвиква проблеми със сърдечносъдовата система и причинява дълготрайни увреждания на мозъка и централната нервна система. Дефицитът на B12 нарушава и функционирането на червените кръвни телца, което може да доведе до ракови изменения на клетките и увреждане на ДНК-то. Засилва се и опасността от остеопороза.

Сред различните симптоми, които биха могли да ви подскажат, че имате недостиг на B12, са липсата на енергия, сънливост, раздразнителност и агресия, проблеми с равновесието, изтръпвания по тялото, склонност към забравяне, загуба на тегло, хронична умора и много други. Затова следващия път, когато почувствате здравословен дискомфорт и имате опасения относно достатъчния прием на витамин B12, не забравяйте да се консултирате с личния си лекар и да изготвите най-подходящия хранителен режим за вашето тяло.

Източник: Art of Living

Facebook Twitter Google+

0 Коментара