Не е лесно да си жена в XXI век! Стандартът за „готина мацка“ се е вдигнал до небесата – кльощави, стегнати, гримирани, фризирани, епилирани, винаги ефектни. В бясната битка с килограмите, целулита, стареенето, деформациите от заседналия живот се налага да правим какви ли не жертви, експерименти със себе си, да хвърляме луди пари…

Суетата, фаворизираните модели с перфектни тела, рекламите, постоянните внушения, че при липсата на добър външен вид „рейтингът“ пада, накараха дамите да търсят разнообразни начини да отговорят на силно завишените естетически критерии към имиджа на желаната жена. Един от елементите, включени в пакетната програма „Стремеж към съвършенство“, е фитнесът… Той се превърна в мода, но в действителност е най-трудният и нежелан от дамите начин за постигане на хубава фигура, добро здраве и самочувствие.

Една от най-честите фрази, които съм чувала от жени, нуждаещи се от „ъпгрейдване“: „Много бих искала, но…“ Наблюденията ми показват, че първите три места в Топ 10 на причините, изтъквани като оправдание за липсата на двигателна активност, са заети от:

1.  Нямам време

Винаги може да се намерят 30-40 мин., спестени от т. нар. „паразитни“ занимания – пушене, шляене по магазини или зяпане на телевизия. Малко са хората, чието ежедневие е толкова плътно ангажирано, че да не могат да „откраднат“ половин час.

2.  Нямам пари

Това занимание не е свързано с голяма инвестиция, а някъде е и част от социалния пакет на работодателя. Интересно, никога не съм чувала израза: „Нямам пари за цигари, затова ги спрях.“

3.  Нямам сили

Разбираемо е чувството за умора в края на работния ден, но то се увеличава правопропорционално на инертността и застоялия начин на живот. И изчезва веднага щом заставим тялото си да се раздвижи. Активирането на сърдечната дейност и кръвообращението разнасят кислород в организма, който тонизира и разтваря усещането за изтощение.

Искам да споделя личните си емоции от продължителната война за контрол на теглото и хармоничен силует. Първото, което установих, беше, че много рядко човек е в истинска кондиция да тренира и го прави с неподправено удоволствие. Защо? Трябва да отиде до залата, да се преоблича, да се уморява без основателна причина, да губи време и т. н. Не всеки има волята трайно да надделява над природно заложената способност на организма към икономия на енергия. Това означава, че човек трябва да вложи и усилието да преодолее нежеланието си, умората от деня, липсата на време или настроение, неразположението, стреса. Изискват се

много силна воля и непробиваема мотивация,

която по мои наблюдения мъжете притежават в по-висока степен от жените. Но все пак повечето домашни задължения лишават жените от доста лично време и енергия, които биха могли да инвестират в грижа за себе си.

Искам да споделя личния си опит и как се уверих, че фитнесът или спортът изобщо са не просто мода, мания или начин за разнообразяване на контактите, а средство за постигане на целите. Първо – спортни, после – лични.

Когато започнах да тренирам, някой ми каза: „Ако не се откажеш през първите 3-4 месеца, това ще ти стане начин на живот.“ Не повярвах. Но не след дълго разбрах смисъла на репликата. Желанието на тялото ми да пести енергията си ме

принуждаваше всеки път да преодолявам мързела,

за да ходя на тренировки. В някои моменти се чудех как се довличам до залата и заставям уморените си мускули да продължават да „работят“. С времето установих, че процесът на преодоляване на изтощението, нежеланието и дискомфорта се е автоматизирал и не ми прави впечатление. Забелязах също, че спортът ме принуди да вкарам по-добър ред в ежедневието си – по-малко паразитни дейности, повече организираност, по-рационално подреждане на ангажиментите и приоритетите.

В резултат фитнесът стана част от живота ми. Постепенно и неусетно той измени режимите на хранене, активност, почивка, интересите, заниманията, изискванията към себе си.

Това ми даде страхотно усещане за самочувствие и удовлетворение. Неизбежно стигнах до извода, че щом мога да  преодолея всички негативи и да постигна това, което искам,

значи мога да постигна всичко.

Убедих се, че най-лесният начин да направиш нещо, което искаш, е като ПРОСТО ГО НАПРАВИШ! Фитнесът влиза в живота като забавление за свободното време, а се превръща в „горивото“ за мотивираните хора да извървят пътя към личните си цели и мечти. Научава хората на техника да управляват живота си, така както направляват тялото си. Естетическият и здравословен резултат е само малък бонус за положеното усилие.

Наскоро попаднах на една мисъл: „Няма пряк път към мястото, където си заслужава да отидеш.“ Но пък си заслужава вкуса на задоволството, когато вече си там!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара